Dil Seçiniz

Tiroid Hastalıkları ve Obezite İlişkisi

Tiroid bezi vücut içinde üstlendiği görev ile görünmez kahramanlardan biri gibidir. Bu organ doğru çalışmadığı takdirde vücutta birçok farklı sorun ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de kilo alma yani obezitedir. Eğer tiroid bezi az çalışırsa o zaman ödem oluşabidiği gibi anı zamanda metabolizma daha yavaş çalışacağı için kilo alma kolaylaşır. Bu süreç hızlandıkça kişinin kilo alması kontrolden çıkar ve ortaya obezite hastalığı çıkabilir.

Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Tiroid bezi ürettiği hormonlar ile vücudun dengeli bir şekilde çalışmasını sağlarken aynı zamanda en ufak bir çalışma bozukluğu dahi ciddi hastalıklara neden olabilir. Bir kişide halsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, cilt kuruluğu, kilo artışı veya soğuk havaya karşı hassasiyet gibi durumlar varsa o zaman o kişinin tiroid bezlerinde sorun olabilir. Birçok kişinin hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı bu organ çok çalıştığı zaman hipertiroidizm az çalıştığında ise hipotiroidizm hastalığı ortaya çıkar. Her ikisi de olmaması gereken ve erken dönemde müdahale edilmesi gereken olumsuzluklardır. Tiroid bezinde yaygın olarak görülen hastalıklar şunlardır;

  1. Hashimoto hastalığı
  2. Graves hastalığı
  3. Guatr hastalığı
  4. Tiroid hastalığı

Tiroid Bezi Hastalıkları Obeziteye Sebep Olur mu?

Tiroid bezi hastalıkları erken dönemde önlem alınmadığı takdirde obezite hastalığına neden olabilir. Bu organın doğru çalışmaması vücut dengesinin bozulmasına, ödem oluşmasına ve aynı zamanda hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Bu sebeple bir sebep yokken hızlı bir şekilde kilo almaya başlayan kişilerin mutlaka tiroid bezlerine baktırmaları önerilir. Birçok kişinin tiroit hastalıklarına sahip oldukları bilinen bir gerçektir. Ancak bu durumdan emin olmak için mutlaka uzman doktorlardan yardım almak gerekir. Aksi takdirde hastalık ciddi boyutlara ulaşabilir ve geri dönüşü zor olan bir döngüye girilebilir.

Tiroid Bezi Hastalıkları ve Obezite Arasındaki İlişki Nasıldır?

Tiroid bezi hastalıkları kimi zaman obeziteye neden olabilir. Doğru çalışmadıkları zaman ödem oluşmasına neden olabildikleri gibi aynı zamanda vücudun rutin dengesinin bozulmasına neden olabilir. Hızlı bir şekilde kilo almaya başlayan insanlar doğru zamanlarda doğru tedbirleri almadıkları takdirde durum obeziteye kadar varabilir. Bu sebeple belli aralıklar ile mutlaka tam sağlık kontrolünden geçmek ve özellikle tiroid bezlerini kontrol ettirmek gerekir.

Obeziteden Kurtulma Yöntemleri

Obezite hastalığına yakalanan kişiler için uygulanabilecek tıbbi tedbirler vardır. Ancak bunların her biri uzmanlar eşliğinde ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bunlar arasında özellikle mide balonu ve bimodal mide botoksu ön plana çıkmaktadır. Mide botoksunda kişilerin midelerine özel dozlarda ve özel bir teknikle botoks enjekte edilirken, mide balonu ise ağız yolu ile mideye indirilen balonun şişirilmesi tekniğidir. Her iki teknikte de amaç acıkma hissini azaltmak ve kilo vermeyi kolaylaştırmaktır. Bu tarz konular hakkında daha fazla bilgi edinmek için dilediğiniz zaman cetinaltunal.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çetin Altunal Ödül

Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]

 

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Doç. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.