Kadınlar; yaşamları boyunca birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalırlar. Bilhassa kadınlara özgü çok sayıda hastalık vardır. Onlardan birisi de rektosel olarak bilinen bağırsak fıtığı! Birçok kişinin aklında rektosel nedir sorusu mevcuttur. Yazımız sayesinde konuyla ilgili olarak bilgi alabilirsiniz.
Rektum; biyoloji derslerinden aşina olduğumuz üzere kalın bağırsağın son bölümüdür. Günün birinde kadın üreme sisteminin bir parçası olan vajinanın içerisine doğru çıkıntı yapabilir. Bu durum; kendisini birtakım belirtiler ile göstermeyebilir. Fakat, kadınların sağlığını ciddi anlamda etkiler. Vajina duvarının bazı sebeplerden dolayı zayıflaması; ortaya rektosel gibi ciddi bir rahatsızlığı çıkartabilir. Bu hastalık ile karşı karşıya gelenlerin kapsamlı tanı ve tedavi seçenekleri için hastanelere başvurmaları şarttır. Hastanın durumuna göre ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi alternatifine başvurulabilir.
Rektosel Belirtileri Nelerdir?
Rektosel belirtileri nelerdir; cevabı en az rektosel nedir kadar merak edilen bir diğer sorudur. Bu hastalığın belirtileri kendisini hemen göstermeyebilir. Bir başka deyişle, kişi; hasta olduğunu çok sonradan fark edebilir. Ancak, yine de pelvik taban bölgesinde oluşan birtakım baskı ve travmalar; bu hastalığın belirtisi olarak kabul edilir. Hastanın rektum ve vajinasında ortaya çıkabilecek bağırsak fıtığı belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
- Kabızlık
- Vajinal kanama
- Rektum bölgesinde şiddetli ağrı
- Sık tuvalete çıkma isteği
- Cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı
- Vajina bölgesindeki dolgunluk hissi
- Dışkılama sırasında yaşanan zorluk
- Dışkılamayı gerçekleştirmek adına arka tarafa baskı uygulama gereğinin hissedilmesi
- Vajina bölgesindeki yumuşak doku çıkıntısı
- Bağırsak hareketlerinde yaşanan sorunlar
Bağırsak fıtığı; kalın bağırsağın en son kısmının birtakım etmenlerden dolayı vajina duvarına doğru itilmesinden kaynaklı meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kişide birtakım şikayetlere neden olabilir. Kadınlar; günün birinde bu sorun ile karşı karşıya geldikleri takdirde herhangi bir ağrı yaşayıp yaşamayacaklarını merak ederler. Bu noktada, henüz ileri seviyeye gelmemiş vakalarda ciddi bir ağrının olmadığını söylemek gerekir. Fakat, ileri seviyedeki rektosel vakalarında kişiyi rahatsız edecek türden yoğun bir ağrı söz konusu olabilir.
Bilgi Al
Rektosel Bağırsak Fıtığı Neden Olur?
Bağırsak fıtığı; kadınların korkulu rüyasıdır. Vajina duvarını meydana getiren kas ve dokuların birtakım sebeplerden dolayı zayıflamasından kaynaklı ortaya çıkabilir. Bilhassa kalın bağırsak ile vajina arasındaki dokuların incelmesi ya da kasların zayıflaması sebebiyle bağırsak fıtığına rastlanır. Pelvik taban kaslarının zayıflaması da bu sorunu ortaya çıkarır. Buna ek olarak, bazı insanlarda bağırsak fıtığına rastlanma ihtimali daha fazladır. Rektosel ile karşılaşma ihtimali fazla olan kişiler şu şekilde özetlenebilir:
- Normal yolla doğum yapanlar
- Travmatik nitelikte normal doğum öyküsüne sahip olanlar
- Kronik kabızlık sorunu ile karşılaşanlar
- Dışkılama sırasında haddinden fazla ıkınma hareketi gerçekleştirenler
- Geçmişte rahim ve rektum ameliyatı geçiren kişiler
- Sürekli olarak ağır kaldırarak vücudunu zorlayanlar
- Obezite seviyesinde fazla kilosu bulunanlar
- Menopoz döneminde bilhassa östrojen kaybından dolayı kaslarında zayıflama olan kişiler
Sonuç olarak, yukarıdaki özellikleri bünyesinde barındıranlar; bağırsak fıtığı ihtimaline karşı risk altındadır.
Rektosel Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Bağırsak fıtığı; kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan birisidir. Kalın bağırsağın uç kısmı olarak bilinen rektumun vajina duvarını aşmasından dolayı meydana gelir. Söz konusu hastalığın belirtilerinden muzdarip olan kişiler; vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi kliniklerine gitmelidirler. Yapılan muayenenin ardından kendilerine bağırsak fıtığı teşhisi konulur. Henüz ciddi olmayan küçük boyutlardaki rektosel vakalarında ciddi bir belirtiye rastlanmayabilir. Fakat, yine de fiziki muayeneye ihtiyaç vardır. Ayrıca, doktor; hastadan birtakım testler talep edebilir. Rektosel tanı ve tedavi yöntemleri şu şekilde özetlenebilir:
- Defekografi: Kişinin dışkılama aktivitesini yerine getirdiği sırada dışkı kanalı ile rektumu gösteren röntgen çeşidi olarak bilinir. Bilhassa bağırsak fıtığının boyutunu ve dışkılama miktarını göstermesinden dolayı önemli bir tanı yöntemi olarak tercih edilir.
- Ultrason taraması: Birçok hastalığın teşhisinde kullanılan bir alternatiftir. Hem vücudun iç kısmındaki yumuşak dokuları hem de organları görüntüleyebilmesinden dolayı tercih edilir. Gerçek zamanlı inceleme imkanı vermesiyle farkını ortaya koyar. Ultrason taraması sayesinde bağırsak fıtığının görüntülenmesi ve boyutlarının ölçülmesi de mümkün hale gelir.
- Manyetik rezonans görüntüleme: Çok fazla tercih edilen tanı yöntemlerinden birisidir. Bağırsak fıtığının teşhis edilmesinde de çok fazla işe yarar. Bu yöntem sayesinde pelvik organları net olarak izlemek mümkün hale gelir.
Bağırsak fıtığı sorunu ile karşılaşan insanlar; söz konusu rahatsızlığın nasıl tedavi edileceğini merak ederler. Tedavi yöntemlerinden şu şekilde bahsedilebilir:
- Her şeyden önce, herhangi bir şikayeti bulunmayan hastaların tedavisine gerek olmadığının altını çizmek gerekir. Fakat, bağırsak fıtığı belirtileri; kişinin günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa vakit kaybetmeden ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Uzman doktor; ilk olarak, hastanın öyküsünü inceler. Bulguların bağırsak fıtığını işaret edip etmediğine bakar. Bunun yanı sıra, hastanın bu hastalık ile karşılaşmasına neden olan etmenler incelenir. Söz konusu hususlar dikkate alınarak etkili bir tedavi planı oluşturulur.
- Cerrahi olmayan tedaviler; tahmin edebileceğiniz üzere ameliyatsız seçeneklerdir. Bu tedavi sayesinde hastanın bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amaçlanır. Bir başka deyişle, kişinin büyük tuvaletini rahat bir şekilde yapabilmesi adına tedaviye başvurulur. Ameliyatsız tedavi seçenekleri; rektumun daha kolay boşaltılması ve bağırsak fıtığının engellenmesi adına oldukça faydalıdır. Cerrahi olmayan tedaviler; bol su tüketmek, lifli gıdalar tüketmek, dışkılama sırasında fazla ıkınmaktan kaçınmak, dışkı yumuşatan ilaçlar kullanmak, kilo almaya yönelik beslenme tarzından vazgeçmek, ağır kaldırmamak, kontrollü öksürmek, hormon tedavisi, pelvik tabanına özel fizik tedavi uygulamak, pelvik taban egzersizleri uygulamak olarak da özetlenebilir.
- Bağırsak fıtığı sürecinde ilk olarak cerrahi olmayan tedavilere başvurulur. Fakat, bu tedavilerin her zaman olumlu sonuç vermediğini söylemek gerekir. Bu noktada, bilhassa doktor onayı ile cerrahi tedavilere başvurulur. Bunun yanı sıra, bağırsak fıtığı belirtileri; kişinin hayatını tabiri caizse cehenneme çeviriyorsa da vakit kaybetmeden cerrahi tedavilerden yararlanılmalıdır. Rektoselde çıkıntı yapan fazla doku; tahmin edilebileceği üzere ameliyat ile çıkartılır. Bu sayede, çevre dokular güçlendirilir.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]Rektosel Bağırsak Fıtığı Riskleri Nelerdir?
Bağırsak fıtığı; kadınların tuvalette geçirmiş olduğu süreyi arttırır. Tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde, hemoroid ve anal fissür gibi çok ciddi iki soruna daha sebebiyet verir. Bunun yanı sıra, ilerleyen vakalarda ameliyat gerekli hale gelir. Bağırsak fıtığı ameliyatı; genellikle konforlu bir operasyondur.
Rektosel Bağırsak Fıtığı Hemoroide Yol Açar Mı?
Bağırsak fıtığı gibi ciddi bir sorun ile karşılaşan insanların yaşam kalitelerinde ciddi bir düşüş olur. Hasta; dışkılama sırasında ıkınmasına ve zorlanmasına rağmen boşaltımını tam olarak gerçekleştiremez. Hatta, hasta; ilerleyen evrelerde dışkılamayı kolaylaştırmak adına söz konusu bölgeye parmakla bastırmak zorunda kalabilir. Bu noktada, aşırı zorlanma ve kabızlık; beraberinde farklı sorunlar getirir. Onlardan birisi de hemoroid! Hasta; hemoroid sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, anal fissür de bağırsak fıtığına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Bağırsak fıtığından muzdarip olanların en kısa sürede tedavi olmaları şarttır. İlk olarak, ameliyatsız tedavi seçenekleri denenmelidir. Bilhassa ileri olmayan vakalar; ameliyatsız seçenekler ile tedavi edilmeye çalışılır. Ancak, herhangi bir sonuç alınamadığı takdirde tek seçenek ameliyattır. Ameliyat sayesinde bağırsak fıtığından temelli kurtulmak mümkündür. Sonuç olarak, bağırsak fıtığı tam olarak tedavi edilmeden hemoroid ve anal fissürün de tedavisi gerçekleştirilemez.
Rektosel Bağırsak Fıtığı Ameliyatsız Geçer Mi?
Bağırsak fıtığı; ameliyatsız geçebilecek bir hastalıktır. Bir başka deyişle, cerrahi olmayan yöntemler ile de söz konusu sorundan kurtulmak mümkündür. Bu noktada, doktorun vermiş olduğu tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Kişinin yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapması bir gereklilikten ziyade zorunluluk haline gelir. Her şeyden önce, kişinin bol su tüketmesi şarttır. Bunun yanı sıra, kilo almamak önemlidir. Bu noktada, bir beslenme uzmanından yardım alınarak diyet listesi hazırlanabilir. Ayrıca, kabızlık sorununun önüne geçmek adına bol bol lifli gıdalar tüketilmelidir. Yine kabızlığı önlemek adına dışkı yumuşatan ilaçlar kullanılabilir. Kişinin öksürüğünü kontrol etmesi önemli bir husustur. Buna ek olarak, ağır kaldırmamak gerekir. Pelvik tabanına özel fizik tedavi uygulanabilir. Ayrıca, birtakım pelvik taban egzersizlerinden de yardım alınabilir.
Ameliyatsız seçenekler; bilhassa hastanın büyük tuvaletini daha rahat bir şekilde yapabilmesini sağlar. Bağırsak hareketlerini düzenlemek adına gerçekleştirilen tedavi seçenekleridir. Rektum; kolay bir şekilde boşaltıldığı takdirde bağırsak fıtığının oluşmasının da önüne geçilir.
Rektosel Bağırsak Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bağırsak fıtığı; bilhassa ilerleyen vakalarda kendisini şiddetli belirtiler ile gösterir. Hastayı rahatsız edecek türden ani ve şiddetli ağrıya rastlanabilir. Bunun yanı sıra, tekrarlayan kabızlık da bu hastalığın ciddi bir belirtisidir. Ayrıca, fıtığın sertleşmesi ve vajina içerisinde tıkanıklık oluşması gibi çok daha ciddi belirtiler ile de karşılaşılabilir. Bu tür bulguların olduğu hallerde vakit kaybetmeden bir doktora gidilmelidir. Bir başka deyişle, tıbbi destek alınmalıdır. Ancak, ilerlemiş vakalarda bağırsak fıtığı ameliyatı dışında bir alternatif bulunmaz.
Bağırsak fıtığını tedavi etmek adına levatorplasti ameliyatına başvurulur. Pelvik tabanında bulunan kaslar birbiri üzerine dikilir. Bu sayede, vajina duvarındaki yapılar güçlendirilir. Ayrıca, ameliyatın yapıldığı bölgeye MESH adı verilen bir yama eklenebilir. Ameliyatın ardından bağırsak fıtığı tamamen ortadan kaldırılır. Hatta, yeniden oluşmasının da önüne geçilebilir.