Paratiroid bezinin gerektiğinden çok daha fazla çalışması ve fazla parathormonu salgılaması durumu tıp alanında paratiroid bezi hastalığı olarak adlandırılır. Bu durum normal değildir ve en kısa zaman içinde gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Geç kalınması durumunda kanda yer alan kalsiyum miktarı da artar ve buna bağlı olarak farklı sağlık sorunları ortaya çıkar. Asla ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğu için düzenli aralıklar ile kontrollerden geçmek gerekebilir.
Paratiroid Bezi Nedir?
Paratiroid bezi birçok kişi tarafından bilinmez ancak vücut içindeki görevi oldukça önemlidir. Boynumuzda tiroid bezinin hemen arkasında bulunan 4 adet mercimek büyüklüğünde paratiroid hormonu salgılayan bezdir. Genel görevi vücudun kalsiyum dengesini sağlamak ve bunu korumaktır. Bu sebeple her zaman sağlıklı bir şekilde çalışması gerekir. Bu dengeyi kurmak için sürekli olarak parathormon salgılar. Paratiroid hormon ise kemik içinde yerleşmiş olan kalsiyumun çözünerek kana geçişini arttırmaktır. Bunu doğru yapmadığı takdirde kalsiyum dengesi bozulacağı için ilerleyen zamanlar da çok farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkması beklenir.
Paratiroid Bezi Ameliyatı Riskli mi?
Paratiroid bezi ameliyatı olmak gerektiğinde birçok kişi bu ameliyatın riskli olabildiğini düşünebilirler. Ancak gerekli tecrübe ve ekipman ile yapıldığında riskleri düşük bir ameliyattır. Sadece ameliyattan sonra hastalarda kalsiyum oranında bir düşme olabilir. Bu son derece normal bir durumdur ve kısa zaman içinde bu oran normale döner. Bunun yanında el, ayak ve dudaklarda şişme veya uyuşma gibi durumlarda olabilir. Bunlar da ameliyattan birkaç gün sonra normale döner ve hastalar sosyal hayatlarına geri dönebilirler.
Paratiroid Bezi Hastalığı Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Paratiroid bezi hastalığının tanısı için hastalara boyun ultrasonografisi uygulanır. Bu uygulama ile ile tanının konulması mümkün olabilir aynı zamanda hangi tedavi tekniklerinin uygulanacağı da belirlenebilir. Bunun dışında tanı koyabilmek için kullanılabilen bir teknik ise paratroid sintigrafisidir. Yani hekimler hangi hasta için hangi tanı tekniğini kullanacaklarına yapacakları analizlerden sonra karar vermelidirler.
Paratiroid Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Paratiroid nedir ve paratiroid ameliyatı ile kesin olarak sonuç alınır mı gibi sorular hekimlere sık sık sorulmaktadır. Ameliyat öncesi gerekli tetkikler eksiksiz tamamlanıp, doğru ameliyat stratejisi ile başarı oranı oldukça yüksektir. Ameliyat sonrası kalsiyıum dengesi sağlanabilir ve kişinin bütün şikayetleri kısa sürede kaybolur.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]