Dil Seçiniz

Obezitede Ameliyat Tipleri ve Laparoskopi

Obezite çağımızın en önemli ve en yaygın hastalıklarından biridir. Kimi zaman günlük yaşamın sürdürülememesine varacak kadar ilerleyebilen bu hastalık için bazı ameliyatlar yapılabilir. Kişilerin fiziki durumları, hastalığın durumu veya varsa farklı hastalıklara da bağlı olarak uygulanabilen obezite ameliyatları şunlardır;

  • Slevee gastrektomi (tüp mide ameliyatı)
  • Gastrik band (Mide kelepçesi)
  • Gastrik plikasyon (mide katlanması)
  • Gastrik bypass (mide bypası)
  • Mini gastrik bypası (mini mide bypası)
  • Duodenal switch

 

Obezite De Ameliyatla Tedavi Süreci

Obezite cerrahisi hakkında yardım almak isteyen kişiler mutlaka uzman doktorlardan yardım almalıdırlar. Çünkü bu alanda yapılan ameliyatlar veya operasyonlar herkes için uygun olmayabilir. Bir kişinin obezite ameliyatı olabilmesi için öncelikle vücut kitle indeksinin 40 veya üzerinde olması gerekir. Aynı zamanda bu kişilerin farklı hastalıklara da sahip olmaları gerekir. Bu ameliyatlarda mide üzerine atılan küçük kesilerden girilir ve midenin ortalama olarak %80’lik bir kısmı alınır. Bu sayede o kişilerin acıkmaları engellenerek yemek yeme isteği yok edilir ve kilo vermesi sağlanır.

Bilgi Al

     

    Obezite Ameliyat Tipleri Nelerdir?

    Obezite ameliyat tiplerinin her biri aynı amaca hizmet eder ve kişilerin kısa zamanda ciddi kilo kayıpları yaşamaları hedeflenir. Ancak bir kişinin hangi ameliyata uygun olduğunu anlayabilmek için onun hakkında ciddi analizler yapılmalı ve kişiye özel kararlar alınmalıdır. En çok kullanılan obezite ameliyatı tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Slevee gastrektomi (tüp mide ameliyatı)
    • Gastrik band (Mide kelepçesi)
    • Gastrik plikasyon (mide katlanması)
    • Gastrik bypass (mide bypası)
    • Mini gastrik bypası (mini mide bypası)
    • Duodenal switch

    Laparoskopi Nedir?

    Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi yönteminde mide üzerinden açılan küçük kesilerden girilir ve mide üzerinde istenen işlem yapılır. Bu deliklerden sokulan kamera veya laparoskop adı verilen cihazlar sayesinde hem mide hem de mide çevresi gözlemlenebilir. Bu sebeple özellikle kilo verme amaçlı mide ameliyatlarında bu teknik çok yaygın olarak kullanılır.

    Laparoskopi Neden Yapılır?

    Laparoskopi işlemleri bir kişinin mide ve mide çevresindeki organları inceleyip gözlemlenebilmesi için kullanılan bir tekniktir. Bu işlemler de laparoskop adı verile bir cihaz kullanılır ve bu cihaz direk olarak küçük kesilerden sokulur. Bu sayede organların durumları net olarak gözlemlenebilirken aynı zamanda organlar üzerinde istenen işlemler yapılabilir.

    Laparoskopi Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

    Mide küçültme ameliyatı denince akıllara en çok gelen tekniklerden biri de laparoskopidir. Bu işlemler de mide üzerine küçük kesiler açan doktorlar laparoskop isimli cihaz aracılığı ile midenin durumunu gözlemlerler. Teşhis amacı ile yapılan işlemlerde hastalar ortalama olarak 5 ila 7 gün içinde normal yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Ancak mide küçültme ameliyatı, apandisit veya yumurtalık kisti almak gibi işlemler de bu süre 3 haftaya kadar çıkabilir. Bu tarz konularda merak ettiğiniz sorulara yanıt almak için sizde her zaman cetinaltunal.com adresinden yardım alabilirsiniz.

    Çetin Altunal Ödül

    Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Doç. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.