Kanser; her yıl dünyada milyonlarca insanın etkilendiği bir hastalık grubudur. Kadınlarda görülen kanser tipleri denildiği zaman akla ilk olarak meme kanseri gelir. Hatta, her sekiz kadından birisinin meme kanserine yakalandığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Kadınlar; hayatlarını doğrudan tehdit eden bu hastalığı düşündükçe endişelenirler. Fakat, meme kanseri; bilhassa erken dönemde teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilir. Bu durum; kadınların daha dikkatli olmasını da beraberinde getirir. Bir başka deyişle, memede ortaya çıkan ve ele gelen her kitlenin ciddiye alınması şarttır.
Meme kanseri; meme dokusunun herhangi bir bölgesinden kaynaklanabilen bir hastalıktır. Bilhassa meme kanallarından kaynaklanan kanser türüne daha çok rastlanır. Yazımız sayesinde meme kanseri, memede kitle ve meme kanseri belirtileri hakkında bilgi alabilirsiniz. O halde başlayalım!
Memede Kitle Belirtileri
Kadınlar; memede görülen her sert kitlenin kanser olup olmadığını merak ederler. Bu soruya içleri rahatlatacak türden bir cevap verebiliriz. Ele gelen kitlelerin önemli bir kısmı iyi huyludur. Bir başka deyişle, her sert kitle kanser değildir. Kitlenin niteliği hakkında yorum yaparken kadınların yaşı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılan araştırmalar; memedeki kitlelerin yüzde 10 ila 20’sinin kanser olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, meme kanseri gibi ciddi bir sorun ile karşılaşan insanların yüzde 70’lik kısmında ilk belirti tahmin edilebileceği üzere ele gelen kitledir.
Kadınlar; günün birinde meme bölgesinde sert bir kitle ile karşılaşabilirler. Ancak, söz konusu kitleler genellikle iyi huylu fibroadenomlar, içi sıvı dolu kistler ya da kanser dokusu olabilir . Ayırım ve tanı açısından mutlaka muayene olmalı ve doktorunuzun önerdiği tetkikleri yaptırmalısınız. Memede kitle ile karşılaşıldığı zaman insanların endişelenmeleri son derece normaldir. Fakat birçok kitle iyi huyludur. Doktorunuz yapılacak tetkik sonuçlarıyla durumu netleştirecek ve önerilerde bulunacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, aşağıdaki meme kanseri belirtileri de muhakkak bilinmelidir.
- Memede veya koltuk altında görülen kitle; bazı durumlarda doğrudan meme kanserinin bir belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra, memeye dokunulduğunda hissedilen şişlik veya sertlik de meme kanseri belirtileri arasındadır.
- Meme başında görülen akıntı da meme kanserini işaret edebilir. Bilhassa kanlı ya da berrak akıntıdan şüphelenilmelidir.
- Memede görülen büyümeler ve şekil bozuklukları da kanserin varlığını gösterebilir.
- Meme başındaki çökmeden şüphelenilmelidir.
- Bazı kadınların memelerinde yaralara ve uzun süre geçmeyen kızarıklara rastlanabilir. Bu durum; meme kanseri belirtileri arasındadır. Ciddiye alınması şarttır. Ayrıca, meme başında görülen kabuklanma da meme kanserini işaret edebilir.
- Meme kanseri; erken dönemde teşhis edilmelidir. Bu noktada, elle meme muayenesi şarttır. Kadınlar; tespit ettikleri her kitleyi doktorlarına göstermelidirler. Gerekli olduğu takdirde, biyopsi ile söz konusu kitlenin ne olduğu belirlenmelidir. Bunun yanı sıra, ultrason ile kitlenin incelenmesi de önemlidir. Ayrıca, yaşı ilerleyen hastalarda mamografi incelemesi yapılması da gerekebilir.
Bilgi Al
Kitle Türleri Nelerdir?
Memede iyi ve kötü huylu olmak üzere iki farklı kitleye rastlanır. Kadınlar; elle muayenenin ardından keşfettikleri kitlenin kötü huylu olduğunu düşünerek endişeye kapılırlar. Fakat, daha önce de ifade ettiğimiz üzere memedeki kitlelerin önemli bir kısmı iyi huyludur.
İyi Huylu Kitle
Çok sayıda iyi huylu kitle vardır. Her birisinin ortaya çıkma sebebi birbirinden farklıdır. Fibrokist; memede en sık görülen iyi huylu büyüme olarak tarif edilebilir. Hem kitleye hem de hassasiyete sebep olması söz konusudur. Bilhassa kadınların regl dönemlerinde çok daha hassas bir hale gelir. Buna ek olarak, fibroadenom; memede oluşan küçük bir tümör olarak tarif edilebilir. İyi huylu bir tümördür. Meme kanseri belirtisi değildir. Bilhassa ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülür. Buna ek olarak, farklı yaşlardaki insanların da karşısına çıkabilecek bir sorundur. Meme kistleri; içi sıvı dolu kitle olarak tarif edilebilir. Buna ek olarak, bir de yağ dokusu büyümesi olarak bilinen lipom vardır.
İyi huylu kitleyi ortaya çıkaran birtakım nedenler vardır. Her şeyden önce, hormonal değişikliklerin bu tür kitlelere neden olduğunun altını çizmek gerekir. Aylık regl döneminin yanı sıra ergenlik ve menopoz dönemlerinde yoğun hormonal değişiklikler ile karşılaşılır. Bunun yanı sıra, meme iltihabı, meme ucunda akıntı, yaralanma, süt kanallarının şişmesi, kişinin geçmişindeki cerrahi müdahalelere bağlı olarak ortaya çıkan birtakım travmalar da iyi huylu kitlenin oluşma sebepleri arasındadır.
İyi huylu kitlenin en kısa sürede teşhis edilmesi şarttır. Kadınlar; meme dokusundaki herhangi bir şişliği fark ettiklerinde vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdırlar. Cerrah; birtakım gerekli testler ve görüntüleme yöntemleri ile söz konusu kitlenin ne olduğunu anlamaya çalışacaktır. Bu noktada, ilk olarak, meme ultrasonografisinden ve bazen mammografiden yararlanılır. Meme; iki metal arasına sıkıştırılacak bir pozisyona getirilir. Bu sayede, meme dokusundan çok daha iyi görüntü elde edilmesi amaçlanır. Bunun yanı sıra, memedeki kitlenin ne olduğunun netleştirmek için bazen iğne biyopsisi gerekebilir. Bu sayede, kitlenin niteliği kesin olarak belirlenir. Ayrıca, memedeki kitleye iyi huylu tespiti konulduğu takdirde genellikle herhangi bir tedaviye gerek olmaz. Yine de bazen kitlenin cerrahi yöntem ile alınması önerilebilir. Buna ek olarak, iyi huylu kitlenin vermiş olduğu ağrıyı hafifletmek adına ısıtıcı pedlerden, ılık banyodan, buz torbalarından, ağrı kesici jellerden ve losyonlardan yardım alınabilir.
Kötü Huylu Kitle
Kötü huylu kitle; adından da anlaşılabileceği üzere meme kanserini işaret eder. Söz konusu kitlenin teşhis edilmesinin ardından en kısa sürede tedavisine başlanması şarttır. Memede ele gelen kitle; meme kanserinin en yaygın belirtisi olarak tanımlanabilir. Bu nedenle memede ele gelen kitleler mutlaka meme cerrahı tarafından değerlendirilmelidir.
Meme kanseri tedavisi hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü, tedavi; hastanın bulunduğu evreye göre farklılık gösterir. Ameliyat, kemoterapi, radyoterapi tedavide kullanılabilecek yöntemlerdir. Kimi zaman önce cerrahi sonrasında kemoterapi ve zaman zaman radyoterapi gerekebilir. Bazen cerrahi kemoterapi sonrası planlanabilir. Tedavi aşamalarını belirlemek için hastalığın türü, evresi ve hastanın ek durumları göz önünde bulundurulur. Ayrıca, meme kanserine özel aşıların da ilerleyen yıllarda tedavide kullanılması söz konusu olabilir.
Memedeki Kitlenin İyi Huylu Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Memede kitle; içerisinde doku olan ve memenin içerisinde yeni gelişen yapıları temsil eder. Hem iyi huylu hem de kötü huylu kitlelerin varlığına rastlanır. Memede kitle; daha önce de ifade ettiğimiz üzere meme kanserinin ilk belirtileri arasındadır. Bu noktada, kadınlar; elle muayene gerçekleştirmelidirler. Tespit ettikleri kitleyi vakit kaybetmeden doktorlarına göstermelidirler. Cerrah; birtakım görüntüleme yöntemleri ile söz konusu kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu tespit eder. Kitlenin klinik muayene özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu sayede, kitlenin iyi huylu olup olmadığına dair bir yorum yapılabilir.
Bazı meme kitleleri; şüpheli özellikler taşır. Bu tür kitlelerin kanser olup olmadığını anlamak adına hem meme biyopsisi hem de patolojik değerlendirme gerekli olabilir. İyi huylu olduğu ortaya çıkan bir kitle; meme cerrahı tarafından belirlenen yöntem ile tedavi edilmeye başlanır. Ancak, patolojik değerlendirmenin ardından söz konusu kitlenin kanser olduğu ortaya çıktığında, vakit kaybetmeden meme kanseri tedavisine başlanır.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]
Memede Hangi Kitleler Tehlikelidir?
Meme kanseri; meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi olarak tanımlanabilir. Meme kanseri; kadınlar ile özdeşleşmiştir. Erkeklerde bu hastalıklara daha az rastlandığını söylemek gerekir. Meme kanseri; diğer kanser türleri ile benzer özellikler taşır. Bir başka deyişle, sağlıklı hücrelerin DNA’larında bazı bozulmalara rastlanır. Hücreler; bu durumun bir sonucu olarak, kontrolsüz bir şekilde bozulmaya başlar. Kanserli hücreler; normal hücrelere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde bölünerek çoğalır. Bu durum; insanlar için ciddi bir tehlikedir. Ayrıca, kanserli hücrelerin sağlıklı hücrelere göre daha uzun ömürlü olduğu bilinir. Sonuç olarak, kanserli hücreler; bir süre sonra yığılır. Hücre birikimi; kütle oluşumuna sebebiyet verir. Bu duruma tümör (şişlik) adı verilir.
Tümörlerin iyi veya kötü huylu olmasına rastlanır. Vücuttaki etkileri de farklıdır. Kötü huylu tümörleri ortaya çıkaran hücrelerin çoğalması; bilhassa ilk dönemlerde son derece yavaştır. Bu yüzden, herhangi bir meme kanseri belirtisine rastlanmaz. İnsanlar da meme kanserine yakalandıklarını fark edemezler. Kanser; kısa süre içerisinde vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Meme kanseri; en çok 50 ila 70 yaş aralığındaki kadınlarda görülür. Bunun yanı sıra, birinci derece akrabalarında meme kanseri görülenlerde risk artar. Bu tür bir hastalığın pençesine düşmemek adına meme kanseri taramasına girilmelidir. Hatta, herhangi bir belirti taşımayan 40 yaş üzeri kadınların da tarama mamografisi yaptırmaları tavsiye edilir.