Dil Seçiniz
meme kanseri türleri

Meme Kanseri Türleri

Meme kanseri türleri aynı değildir ve meme kanserinizin türünü bilmek, tedavinizi planlamada önemlidir.

Meme kanseri teşhisi konulduğunda; doktorunuz saptanan tümörün özelliklerini saptamak için görüntüleme raporlarınızdan ve patoloji raporlarınızdan faydalanacaktır.

Patoloji raporunuzda saptanan tümörün türü, özellikleri ve radyolojik bulgular; tedavinizde uygulanabilecek seçenekleri belirlemede önemlidir.

 

Meme kanseri türleri: Tipiniz ne anlama geliyor?

Meme kanseri teşhisi konulduktan sonra, doktorunuz tümörünüzün özelliklerini anlamak için patoloji raporunuzu ve görüntüleme testlerinizin sonuçlarını gözden geçirecektir.

Kanserinizin türü, patolojik özellikleri ve evresi tedavinizi belirleyecektir. 

Online Randevu/Bilgi Al

    Kanseriniz memenin hangi kısmında başladı?

    Meme kanserinin meme dokusunun hangi kısmından ortaya çıktığı oldukça önemlidir. Bu özellik kanserin nasıl davranacağını ön görmek ve tedaviyi belirlemek için önemlidir.

    Memenin kanserin başladığı bölümler:

    • Süt kanalları:  

      Duktus adı verilen süt kanallarından başlar. Duktal karsinom, en sık görülen meme kanseri türüdür. Bu tür kanser, memedeki bir süt kanalının iç yüzeyinden oluşur. Duktuslar lobüllerde yapılan sütü meme başına taşıyan kanallardır. Duktal karsinom, invaziv olmayan bir kanser olarak kanallar içinde kalabilir (duktal karsinom in situ) veya kanallardan (invaziv duktal karsinom) çıkabilir.

    • Süt üreten bezler (lobül):

      Süt üreten bezlere lobül adı verilir. Üretilen sütün meme başına ulaştırılmasını sağlayan kanallara duktus adı verilir. Lobüler karsinom, süt üretilen bezlerden kaynaklı kanser türüdür. Kanser lobüller dışına çıktığında ismi invaziv lobüler karsinom olur.

    • Bağ dokusu:

      Nadir durumlarda süt kanalları ya da süt bezleri yerine bu yapıların çevresinde yer alan bağ dokusu kaynaklı kanserler de oluşabilir. Bağ dokusundan başlayan kanser türlerine sarkom adı verilir. Bu kanser türlerinin örnekleri filloid tümör ya da damar kökenli anjiosarkom olarak sayılabilir. 

     

    Kanser hücreleriniz mikroskop altında incelendiğinde, nasıl bilgiler elde edilir?

    Meme kanser hücreleriniz mikroskop altında incelendiğinde:

    • Kanser hücrelerinin tipleri: Bazı meme kanseri alt tipleri, mikroskop altında göründükleri şekilde adlandırılır. Alt tipler arasında tübüler, müsinöz, medüller ve papiller bulunur. Alt tipiniz, doktorunuza hastalığınızın nasıl ilerleyebileceğini ve hücrelerinizin tedaviye nasıl yanıt verebileceği hakkında bazı ipuçları verir.
    • Kanser hücreleri ile normal hücreler arasındaki farkın derecesi: Kanser hücrelerinizin normal hücrelerden ne kadar farklı göründüğüne kanser derecesi denir. Kanser hücrelerinizin normal hücrelerle benzerlik oranı da oldukça önemlidir.

     

    Kanser memenin hangi kısmında başlar

    Kanser hücreleriniz hormonlarla mı besleniyor?

    Bazı meme kanserleri, vücudunuzun doğal olarak oluşan kadınlık hormonlarına (östrojen ve progesteron) duyarlıdır. Meme kanseri hücrelerinin duvarlarının dışında vücudunuzda dolaşan belirli hormonları yakalayabilen reseptörleri vardır.

    Meme kanserinizin hormonlara duyarlı olduğunu bilmek, doktorunuza kanseri en iyi nasıl tedavi edeceği veya kanserin tekrarlamasını nasıl önleyeceği konusunda daha iyi bir fikir verir.

    Meme kanserlerinin hormon durumu şunları içerir:

    • Östrojen reseptörü (ER) pozitif:

      Bu tip meme kanserinin hücreleri, büyümeleri için östrojen hormonunu kullanmalarına izin veren reseptörlere sahiptir. Anti-östrojen hormon (endokrin) tedavisi ile tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.

    • Progesteron reseptörü (PR) pozitif:

      Bu tip meme kanseri progesterona duyarlıdır ve hücrelerin büyümesi için bu hormonu kullanmalarına izin veren reseptörleri vardır. Endokrin tedavisi ile tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

    • Hormon reseptörü (HR) negatif:

      Bu kanser türünün hormon reseptörleri yoktur, bu nedenle vücuttaki hormonları bloke etmeyi amaçlayan endokrin tedavilerinden fayda görmez.

     

    Meme kanseri hücrelerinizin genetik yapısı nedir?

    Tümör dokusu aşağıdaki belirteçleri belirlemek için değerlendirilebilir:

    • HER2 geni:

      HER2 geninin (HER2 pozitif kanserler) çok fazla kopyasına sahip olan kanser hücreleri, HER2 adı verilen büyümeyi destekleyen proteinin çok fazlasını üretir. HER2 proteinini kapatmak için hedefe yönelik tedavi ilaçları mevcuttur, böylece büyümeyi yavaşlatır ve bu kanser hücrelerini öldürür.

     

    • Diğer tümör belirteçleri:

      Araştırmacılar, tümör hücrelerinin genetik yapısını yorumlamanın yollarını araştırıyorlar. Doktorlar, bu bilgilerin hangi kanserlerin yayılacağını ve hangilerinin agresif tedavilere ihtiyaç duyabileceğini tahmin etmek için kullanılabileceğini umuyorlar. Bu şekilde, nispeten düşük riskli meme kanseri olan kadınlar agresif tedavilerden kaçınabilir.

    Meme kanserlerinin genetik yapısını analiz eden testler mevcuttur, ancak her durumda önerilmemektedir. Doktorunuza bu tür bir testin sizin durumunuzda yardımcı olup olmayacağını sorun.

    Doktorlar, meme kanserlerini kategorize etmek için meme kanseri hücreleri hakkındaki genetik bilgileri giderek daha fazla kullanıyor. Bu gruplar, hangi tedavilerin en iyi olduğuna dair kararlara rehberlik eder. Meme kanseri grupları şunları içerir:

    • Grup 1 (lümen A):

      Bu grup, ER pozitif ve PR pozitif, ancak HER2 için negatif olan tümörleri içerir. Luminal A meme kanserleri muhtemelen hormon tedavisinden fayda görebilir ve ayrıca kemoterapiden de yararlanabilir.

    • Grup 2 (lümen B):  

      Bu tip ER pozitif, PR negatif ve HER2 pozitif olan tümörleri içerir. Luminal B meme kanserleri muhtemelen kemoterapiden fayda görebilir ve HER2’yi hedefleyen hormon tedavisi ve tedaviden yararlanabilir.

    • Grup 3 (HER2 pozitif): 

      Bu tip ER negatif ve PR negatif, ancak HER2 pozitif olan tümörleri içerir. HER2 meme kanserlerinin, HER2’yi hedefleyen kemoterapi ve tedaviden yararlanma olasılığı yüksektir.

    • Grup 4 (Üçlü negatif): 

      Üçlü negatif meme kanseri olarak da adlandırılan bu tip ER negatif, PR negatif ve HER2 negatif tümörleri içerir. Üçlü negatif meme kanserlerinin kemoterapiden yararlanma olasılığı yüksektir.

    Çetin Altunal Ödül

    Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Doç. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.