Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri süt kanallarından, süt kanallarının etrafındaki bağ dokusundan ya da süt bezlerinden köken alan kanserlerdir.
Kanser aslında hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Kontrolsüz çoğalan hücreler için tedavi süreci başlatılmazsa, hızla çoğalan hücreler vücuda yayılırlar. Bu durumda hücrelerin yayıldığı organa göre ek problemler oluşmaya başlar.
Meme kanseri koltuk altına, kemiklere, karaciğere, akciğerlere, beyne ve diğer organlara yayılabilir.
Erken tanı, tedavide başarı oranını arttıran en önemli faktördür.
Katıldığım TV Programları
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri belirtileri olarak sıralayacağımız belirtilerin birçoğu iyi huylu meme hastalıklarında da görülebilir. Bu nedenle bu tür belirtiler sizleri korkutmamalı fakat zaman kaybetmeden genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı sağlamalı.
- Memede veya koltuk altında ele gelen şişlik
- Meme başından kendiliğinden gelen berrak renkli veya kanlı akıntılar
- Memede şişlik, ödem ve içe çekintiler (portakal kabuğu görüntüsü)
- Meme damarlarında belirginleşme
- Memede büyüme ve şekil bozukluğu
- Meme derisinde kabuklanma, soyulma, yara oluşması
- Memede kızarıklık
- Meme başında içe çekilme
Bilgi Al
Meme Kanseri Riskini Arttıran Faktörler
- Kadın olmak: Meme kanseri kadınlarda erkeklerden 100 kat fazla görülmektedir
- Yaş: Yaş arttıkça meme kanseri riski daha da artmaktadır
Ailede meme kanseri olması (kız kardeş, anne, anneanne, teyze, kızı) riski arttıran durumlardan, bu akrabaların çift taraflı meme kanseri olması, genç yaşta meme kanseri olması riski daha da arttırmakta - Erken yaşta adet görmeye başlamak ve geç menopoza girmek yine riski arttırmakta
- Menopoz sonrası şikayetleri azaltmak için kullanılan bazı ilaçlar uzun dönem kullanıldığında (5 yıl üzeri) meme kanseri riskini arttırmakta
- Kilo alma, yağlı beslenme riski arttıran faktörlerden
- Önceden başka hastalıklar nedeniyle alınan ışın tedavileri riski arttırmakta
- BRCA-1 ve BRCA-2 gen mutasyonları yine meme kanseri riskini arttırmakta
Meme Kanseri Riskini Azaltan Faktörler
- Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite
- Emzirmek
- Yağlı besinleri kısıtlamak
- Alkol alımını kısıtlamak
- İdeal kiloyu korumak
Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Meme muayenesine gittiğinizde doktorunuz sizi yaklaşık 10 dakika sürecek bir muayeneye alır. Muayene sırasında meme başlarınız, meme dokunuz ve koltuk altlarınız olası bir meme hastalığı açısından değerlendirilir. Meme muayenenizde saptanan bulgular açısından veya muayenede saptanamayabilecek problemler açısından doktorunuz sizden meme ultrasonografisi, mamografi, meme MR’ ı gibi tetkikler isteyebilir.Tetkikleriniz sonucuna göre doktorunuz size biyopsi, ameliyat veya takip önerebilir. Takip süreci her hasta için farklı aralıklarda olabilir.
Memede şüpheli bir kitle olduğu saptanırsa, tanı için ince iğne veya kalın iğne (tru-cut) biyopsisi, memedeki kitlenin tümünün veya bir kısmının alındığı cerrahi biyopsi planlanabilir. Memede saptanan kitlelerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının kesin tanısı patolojik inceleme ile konulabilir.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]
Meme Ağrısı Kanser Belirtisi mi?
Memede süt bezleri ve süt bezleri ile meme başı arasında süt kanalları mevcuttur. Emzirme dönemi dışında da süt kanallarında sıvı mevcuttur. Adet döngüsü sırasında oluşan hormonal değişiklikler süt kanallarındaki sıvı miktarını etkileyerek, basınç artışına ve bazen ağrıya neden olmaktadır. Genel anlamda meme ağrılarının nedeni bu durum olmakla birlikte, bazen meme enfeksiyonları, memede büyüyen kitleler de benzer ağrılar yapabilmektedir. Bu nedenle genellikle meme ağrısının meme kanseri belirtisi olmadığını söyleyebiliriz. Fakat meme ağrısı olan hastalar meme kanseri değildir gibi bir genelleme yapılamaz.
Meme Kanserinde İyileşme Şansı Yüzde Kaçtır?
Erken tanı alan hastalarda 5 yıllık sağ kalım oranları % 95’ in üzerindedir.
Menopoz Meme Kanseri Riskini Arttırır mı?
Yaş arttıkça meme kanseri riski artmaktadır. Menopoz yaşının geç olması da riski arttırır. Fakat menopoza girmiş olmak riski arttıran bir durum değildir.
Meme Kanserinde Tüm Meme mi Alınır?
Meme kanseri tedavisinde hastanın kliniğine ve hastalığın evresine göre farklı cerrahi teknikler uygulanabilir. Genellikle meme koruyucu cerrahi yani memenin sadece bir kısmını aldığımız ve memenin yapısını mümkün olduğunca bozmadığımız cerrahiler mümkündür. Yeter ki hastalarımız tanı aşamasında gecikmesinler.
Meme Alındığında Yerine Protez Meme Var mıdır?
Bütün memeyi almamız gereken hastalarda aynı seansta kendi kaslarından yeni meme yapmak ya da silikon meme protezi koymak mümkündür
Meme Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Nedir?
Sentinel lenf nodu biyopsisi, kanser hücrelerinin bölgeye yakın olan ve kanser hücrelerinin ilk yayılma ihtimali bulunan lenf bezlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için bu lenf bezlerinin operasyon sırasında bulunarak incelenmesi işlemidir.
Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Ne Avantaj Sağlar?
Meme kanserinin memede sınırlı kaldığı düşünülen hastalarda koltuk altında yer alan lenf nodlarının tamamının alınma gerekliliğini ortadan kaldırır. Koltuk altındaki bütün lenf nodlarının çıkarılması hem o kolun ömür boyu korunması gereklilği doğurur, hem de lenfödem riski artar.
Sentinel lenf nodu biyopsisi gerekli gördüğümüz hastalarda planlanan cerrahi sırasında ben ve ekibimce başarılı bir şekilde uygulanmakta ve hastalarımızı gereksiz cerrahi yükten ve risklerden korumaktayız.
Hamile veya Emziren Bir Bayanda Meme Kanseri Varsa Nasıl Bir Yol İzlenir?
Gebelerde meme kanseri tedavisi genel anlamda gebe olmayan kadınlarla aynıdır. Cerrahi yapılabilir ve ilk 3 aylık gebelik sürecinden sonra belli riskler değerlendirilerek kemoterapi verilebilir. Radyoterapi gereken hastalarda, radyoterapi sürecinin doğumdan sonra başlatılması daha uygun olacaktır.
Mammografi Nedir? Mammografi İçin Yaş Sınırı Var mıdır?
Mammografi X ışını kullanılarak meme dokusunu değerlendiren yöntemdir. Tarama amacıyla 40 yaş üstü hastalarda kullanılabilmektedir. 35-40 yaş arası klinik gereklilik halinde çekilebilir. Mammografi çok erken dönemde meme kanseri tanısı koydurabilen bir yöntemdir.
Meme MR Nedir?
MR yumuşak dokuların değerlendirilmesinde üstünlükleri olan bir yöntemdir. Geçirilmiş meme cerrahileri veya meme protezi sonrası meme dokusunun değerlendirilmesinde diğer yöntemlere üstündür. Memede kullanımında ise iyi bir radyoloji ekibi ve cihazı ile çalışıldığında oldukça yaralı bulgular verebilir. Yüksek riskli hastalarda meme taraması amacıyla da kullanılabilir.
Meme Ultrasonu Nedir?
Meme dokusunun ses dalgalarını kullanarak görüntü elde eden cihazlarla değerlendirilmesidir. Yan etki veya zararı yoktur. Gebelerde de güvenle kullanılabilir. 35 yaş altı hastalarda meme değerlendirmesinde standart kullanılan yöntemdir. Dezavantajı yapan kişiye bağımlı bir yöntemdir. Memedeki kitlelerin iç yapısını, kanlanmasını ve kenar düzenini değerlendirmede yol göstericidir.
Meme Kanseri Tedavisi
Meme kanserinin tedavi protokolleri arasında birçok alternatif söz konusudur. Bu alternatiflerin birbirlerine çoğu zaman üstünlğü olmadığı anlaşıldığından, ameliyatınızı yapacak hekim size birçok alternatif sunabilir. Bu alternatiflerin hepsi uygulanabilir doğru yöntemlerden seçilir.
Biz meme kanseri hastalarımızın tedavi sürecini, bütün tedavi modalitelerini ele alarak birlikte belirliyoruz. Memenin alınmasına karar verdiğimiz hastalarda, hastalar isterlerse aynı anda silikon protez veya vücudun kendi dokuları kullanılarak yeni meme yapımını ekibimizle gerçekleştiriyoruz.
Meme kanseri ameliyatları sonrası hastalarımızı kemoterapi ve bazı hastalarımızı ek olarak radyoterapi süreci beklemektedir. Amacımız bu süreçleri kombine ederek hastalarımızı bu hastalıktan kurtarmak ve hayatlarına sevdikleriyle kaldıkları yerden devam edebilmelerini sağlamaktır.
“Her türlü soru ve sorununuz konusunda tarafımıza ulaşabilir ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.”