Tıp dünyasının sunmuş olduğu avantajlar sayesinde birçok hastalığa olabilecek en iyi şekilde çare bulunur. İnsanlar; sağlıklarını tehdit eden durumlardan kurtulma şansını elde ederler. Laparoskopik cerrahi; herhangi bir büyük karın kesisine ihtiyaç duymadan gerçekleştirilir. Bir başka deyişle, yalnızca 1cm/0.5cm genişliğindeki kesilerden yararlanılır. Söz konusu bölgeye kamera ve birtakım cerrahi aletler yerleştirilir. Laparoskopik cerrahi; 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde her hastalığın tedavisinde kullanılmaz. Ancak, yine de birçok ameliyatın bu yöntem ile gerçekleştirildiğini ve insanların sağlıklarına kavuştuklarını söylemek gerekir.
Laparoskopik cerrahinin birtakım avantajları vardır. Her şeyden önce, fıtık cerrahisinde yerleştirilen cerrahi mesh (yama) karın içerisinden konulur. Bu sayede, basıncın karşılanması mümkün hale gelir. Ayrıca, nüksün önlenmesinde de ciddi bir başarı elde edilir. Laparoskopik fıtık cerrahisinin avantajları bununla sınırlı değildir. Bilhassa kanama ve yara yerinde enfeksiyon oluşma riskinin bir hayli az olduğunu dile getirmek gerekir. Buna ek olarak, açık cerrahiye kıyasla daha az ağrıya rastlanır. Hatta, bazı operasyonların ertesinde hastanın ağrısı yok denecek kadar azdır. İnsanlar; operasyonun ardından normal hayatlarına kısa sürede dönerler. Günlük veya iş hayatlarında herhangi bir sorun yaşamazlar.
Laparoskopik Fıtık Cerrahisi ile Ne Tür Fıtıklar Tedavi Edilir?
Tıbbın mucizesi olarak tarif edilebilecek laparoskopik fıtık cerrahisi; insanları sağlıklarına kavuşturma konusunda bir hayli başarılıdır. Bu noktada, bu yöntem ile bilhassa ne tür fıtıkların tedavi edilebileceği merak edilir. Karın fıtıklarının hepsinin bu cerrahi seçeneği ile tedavi edilebileceğinin altını çizmek gerekir. Özellikle kasık fıtığı, göbek fıtığı ve kesi – eski ameliyat yeri fıtığı; laparoskopik fıtık cerrahisi ile tedavi edilebilir. Son olarak, mide fıtığı da laparoskopik fıtık cerrahisi ile tedavi edilebilir.
Bilgi Al
Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kasık fıtığı ameliyatı; geçmiş yıllarda açık yöntem tercih edilerek yapılıyordu. Fakat, günümüzde kapalı yöntemdende yararlanılır. Laparoskopik olarak bilinen kapalı yöntem; daha az ağrı, düşük yara ve enfeksiyon riski, insanların günlük hayatlarına kısa sürede dönebilmesi gibi avantajları ile dikkat çeker. Her hasta kendi durumuna ve klinik bulgularına göre değerlendirilmelidir.
Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı sırasında karın içindeki boşluğa girilmez. Yalnızca karın kasları arasından kamera yardımıyla gereken tüm işlemler gerçekleştirilir. Ayrıca, kasık fıtığının özelliği dikkate alınır. Operasyonda greft kullanılır. Bu sayede, fıtık açıklığı kapatılabilir.
Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı; yalnızca 15 dakika içerisinde tamamlanan son derece başarılı bir operasyondur. Geniş kesiler yerine minik kesilerin tercih edilmesi ciddi bir avantajdır. Bilhassa çift taraflı kasık fıtığı vakalarında laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı tercih edilebilir. Bu ameliyat; spor ile ilgilenen ve kasık fıtığı sorunu yaşayanlara hitap eder. Sporcular; ameliyatın ardından eski yaşamlarına kısa süre içerisinde dönebilirler. Hatta, operasyondan sonra iki veya üç hafta dinlendikten sonra egzersizlerine de başlayabilirler. Hasta; kasık fıtığı ameliyatının yanı sıra başka bir ameliyata ihtiyaç duyabilir. Laparoskopik yöntem ile her iki ameliyatın da aynı anda gerçekleştirilmesi mümkün olabilir.
Laparoskopik Kasık Fıtığına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
İnsanlar; yaşamları boyunca farklı rahatsızlıklar yüzünden zor anlar yaşarlar. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan birisi de kasık fıtığı! Bilhassa ilerleyen yaşlardaki insanların karşısına çıkan kasık fıtığı; karın duvarının zayıf olmasından kaynaklı meydana gelen yırtıktan karın içi dokuların dışarı çıkması olarak tanımlanabilir. Zorlanma, hapşırma, ıkınma ve öksürme gibi durumlarda ortaya çıkar. Kasık fıtığı; en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, yırtık; gitgide daha geniş bir hal alır. Bir başka deyişle, fıtık derecesi artar. Bunun yanı sıra, kasık fıtığı; kesinlikle cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılabilecek bir sorundur. Diyet ve egzersiz ile aşılabilecek bir sağlık problemi değildir. Buna ek olarak, üç farklı kasık fıtığı türü vardır. Kadınlar ve erkeklerde görülen fıtık türlerinin yanı sıra bir de karın içi basıncın zayıflamasıyla ortaya çıkan farklı bir fıtığa daha rastlanır. Birçok kişi; kasık fıtığının nedenlerini merak eder.
- Vücudu zorlayıcı türden ağır egzersizler
- Sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan KOAH’a bağlı öksürük
- Kronik kabızlık
- Akciğer hastalıkları (öksürüğe sebep olmaları söz konusudur)
- Genetik faktörler
- Prostat dolayısıyla ortaya çıkan hastalıklar
- Kasık fıtığının ortaya çıktığı bölgede gerçekleşen ameliyatlar
Kasık fıtığı; daha önce de ifade ettiğimiz gibi cerrahi seçenekler dışında farklı bir yol ile tedavi edilemez. Birçok kişi; farklı sebeplerden dolayı kasık fıtığı operasyonunu erteler. Fakat, ertelenen tedavi; fıtığın sıkışmasına ve boğulmasına neden olabilir. Buna ek olarak, karın duvarı zarındaki yırtığın büyümesi de söz konusu olabilir. Kasık fıtığı operasyonu; alanında uzman ve deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Hasta; bilhassa tanı ve tedavi sürecinde doktorun öneri ve isteklerinin dışına kesinlikle çıkmamalıdır.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]
Laparoskopik Fıtık Ameliyatında İyileşme Süreci Nasıldır?
Laparoskopik fıtık ameliyatında iyileşme sürecinin hızlı olduğunu dile getirebiliriz. Yine de birtakım hususlara dikkat edilmelidir.
- Her şeyden önce, hasta; ağırlık kaldırmamaya özen göstermelidir.
- Doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesicinin düzenli olarak kullanılması önemli bir husustur.
- Kabızlığa sebep olabilecek türden yiyecekler ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Bol bol su içilmelidir.
- Ameliyatın olduğu bölgede birtakım sertliklere, morluklara veya şişkinliklere rastlanabilir. Bu tür durumların normal olduğunu söylemek gerekir. Bunlar geçici durumlardır.
Hasta; kasık fıtığı ameliyatı sonrasında genellikle 1 gece gözlem altında tutulur. Ardından, istirahatine evinde devam edebilir. Bunun yanı sıra, hasta; ameliyatın ardından doktor kontrollerini kesinlikle aksatmamalıdır.