Kistler, vücudun farklı yerlerinde oluşabilen, içinde sıvı, yarı katı madde veya hava bulunduran keselerdir. İyi huylu ve kötü huylu olabilen bu oluşumlar, tıbbi literatürde tümör olarak da adlandırılabilir. Genellikle hastaları korkutsalar da, çoğu zaman iyi huylu oldukları için doktor kontrolünden önce bir karar vermek yanlış olabilir. Kistler, genetik sebepler, salgı bezlerinin boşaltım kanallarının tıkanması, hücre ölümleri veya hücresel deformasyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Kist Belirtileri Nelerdir?
Bazen vücudun farklı yerlerinde daha önce olmayan oluşumlar meydana gelebilir. Her ne kadar ilk zamanlar çok önemsenmeseler de ilerleyen zamanlar da meydana gelen ağrılar veya morarmalar bu oluşumların mutlaka dikkate alınmasını gerektirir. Çünkü bu belirtiler kistlerin en çok bilinen belirtileridir. Bunun yanında kaşıntı, şişme veya batma gibi belirtiler olduğu takdirde en kısa zaman içinde uzman doktorların kapıları çalınmalı ve kendilerinden kist kontrolü hakkında yardım alınmalıdır.
Kist Nedenleri Nelerdir?
Özellikle böbrekte kist oluşması en çok çekinilen sorunlardan biridir. Doktorlar bu konuda yaptıkları incelemelerde kesin tanı koyabilmek için en doğru teknikleri kullanırlar. Kistler kalıtsal hastalıklar, salgı kanallarında meydana gelen tıkanmalar, hormonel düzensizlik, kronik hastalıklar veya ailesel yatkınlık gibi sebeplerde dolayı oluşabilirler.
Kist Çeşitleri Nelerdir?
Kist çeşitleri genellikle bulundukları yer ile anılırlar. Yumurtalık kistleri, rahim kistleri, böbrek kistleri, meme kistleri veya dermoid ve epidermoid kistleri en çok rastlanan kistlerdir. Özellikle karaciğerde kist olması tehlikeli bir durum olabilir. Bu sebeple durumun ciddiyetini tam olarak anlayabilmek için mutlaka gerekli kontrollerin yapılması ve bunun için geç kalınmaması gerekir.
Hangi Kistler Tehlikelidir?
En tehlikeli kanser türleri kanser dokulu olan kistlerdir. Özellikle 8 ile 10 cm gibi uzunluğa ulaşan kitseler tehlikeli olabilir. Doktorlar yaptıkları kontrollerden sonra bu uzunluğa ulaşan kitseler buldukları zaman mutlaka cerrahi operasyonlar ile duruma müdahale ederler. Bu ebatların altında kalan kistler ise genellikle iyi huylu kistler olarak isimlendirilirler.
Kist Tanısı Nasıl Konur?
Örneğin memede kist olduğu zaman bunun kesin olarak kanser olduğunu anlamak için bazı özel işlemler yapmak gerekir. Kanser tanısı konulması için en çok kullanılan teknik ultrasonografidir. Bunun dışında bilgisayarlı tomografi ve emar uygulamaları da kullanılır.
Kist Ağrısı Nereye Vurur?
Kist oluşumlarının en çok göründükleri yerler yumurtalıklardır. Bu kistlerin ağrıları genellikle kasıklara ve aynı zamanda karın bölgesine vurur. Özellikle çömelme, bağdaş kurarak oturma veya buna benzer durumlarda kist ağrıları çok şiddetli hale gelebilir.
Kist Nasıl Geçer?
Kistler genellikle kendileri yok olurlar. Eğer bu durum oluşmazsa o zaman kist ameliyatı ile kistin bulundu yerden alınması gerekir. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda çok daha ciddi sorunlara neden olarak kansere dönüşebilirler. Bu sebeple gerekli müdahalelerin yapılması için kesinlikle geç kalmamak gerekir.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]