Hemoroid makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında basur yada mayasıl olarak bilinir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir ?
- Makatta ele gelen şişlik
- Makattan kanama ( taze kırmızı renkli)
- Ağrı
- Yanma
- Makatta ıslaklık hissi
Hemoroid Neden Oluşur ?
- Kabızlık ve ishal
- Gebelik ve doğum
- Dar kıyafetler
- Uzun süre çömelmek
- Uzun süre ıkınmak
- Ağır kaldırmak
- Hareketsiz yaşam
Bu durumlar makat bölgesindeki basıncı artırarak hemoroid oluşumuna neden olur.
Bilgi Al
Mayasıl Nedir?
Mayasıl, hemoroid (basur) hastalığının diğer adıdır. Makat bölgesindeki damarların genişleme ile ortaya çıkan bir durumdur. Uzun süre çömelme, ıkınma, ağır kaldırma, tuvalette oturma, kabızlık, gebelik, ağır kaldırma risk faktörleridir.
Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur ?
Genellikle rektal bölge muayenesi ile tanı konulur. Fakat kanamaya neden olan durum muayene ile net olarak ortaya konulamayan hastalara “Rektoskopi” adı verilen, makatın muayene sırasında görülemeyen iç kısmına bakılması işlemi önerilir.
Tedavi aşamasından önce şikayetlere neden olabilecek perianal fistül , perianal apse , anal fissür, kolonoskopi ve rektal bölge kanserleri mutlaka ayırt edilmelidir.
Unutmayınız ki makattan kanama hemoroide bağlı olabileceği gibi makat bölgesi ya da kalın barsak kanserinin bir belirtisi de olabilir.
Basur (Hemoroid, Mayasıl) Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hemoroid ağrıları çok ciddi sıkıntılara neden olabilir. Bu ağrıların şiddetli olmaması için bol sıvı almak, lifli gıdalara ağırlık vermek, ağrı kesiciler kullanmak veya makat bölgesine krem sürmek gerekebilir.
Öncelikli olarak oluşumun önlenmesi oldukça önemlidir. Eğer oluştuysa da mutlaka muayene bulgularına göre erken evrelerde uygun ilaç tedavileri faydalı olacaktır. Eğer ileri evre bir durum söz konusuysa, lazer hemoroid tedavisi vb. tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]
Basur (Hemoroid, Mayasıl) Ne Çare Ameliyat mı?
Tedavi seçeneklerine muayene bulgularına göre karar verilir. Erken dönemde yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri ile ilaç tedavisi fayda sağlarken, ileri evrelerde lazer vb. teknolojilerle dikişsiz olarak hastalıktan kurtulmak mümkündür.
Basur (Hemoroid, Mayasıl) Bitkisel Tedavi İle Geçer mi?
Tedavi aşamasında kullanılan kremler ve ilaçlar çoğu zaman bitkilerden elde edilir ve birçok ön çalışma ile etkinliği ve yan etkileri ortaya konulmuştur. Bu nedenle doktor kontrolünde güvenle kullanılabilirler. Standardize edilmemiş ve yan etki profili bilinmeyen otlardan ve kremlerden uzak durmak gerekir.
Hemoroid Kendi Kendine Geçer mi?
Eğer ileri evre değilse o zaman yaşam tarzında ve beslenme tercihlerinde yapılacak değişimler sayesinde hemoroidin geçmesi sağlanabilir.
Sıcak Oturma Banyosu Basura İyi Gelir mi?
Sıcak oturma banyosu basur hemoroid tedavisinden çok anal fissür adını verdiğimiz makat çatlaklarında makat kaslarını gevşeterek fayda sağlayacaktır. Zaman zaman bazı hemoroidal hastalıklarda da bir miktar rahatlama sağlayabilir.
Hemoroidden Koruyan Beslenme Nasıl Olmalı?
Hemoroidal hastalıkların ana nedenlerinden birinin kabızlık ve çok ıkınma olduğu düşünüldüğünde; kabızlığı önleyici sebze ve posa ağırlıklı beslenme, su tüketimini arttırma ve acı içeren baharat ve yiyeceklerden uzak durulması fayda sağlayacaktır.
Hemoroid Dereceleri
Hemoroid öncelikli olarak iç ve dış hemoroid olarak üzere 2’ye ayrılır.
Dış Hemoroid :
Makat dış kısmındaki damarlardan köken alan, şişlik ve ağrı ile kendini gösteren hemoroidlerdir.
İç Hemoroid :
İç hemoroid makat iç kısmındaki damarlardan köken alan ve 4 evreye ayrılan hemoroidlerdir;
Evre 1 : Makat içinde damarlar genişler fakat makat dışına çıkmazlar
Evre 2 : Genişleyen damarlar dışkılama veya ıkınma sırasında dışarı çıkar ve kendiliğinden içeri girer
Evre 3 : Makat dışına çıkan hemoroid kendiliğinden makat içine giremez ancak elle itilerek içeri girer
Evre 4 : Makat dışına çıkan hemoroidler hiçbir şekilde makat içine girmez
Hemoroid Tedavi Yöntemleri
Yaşam önerileri:
Liften zengin beslenilmeli
Düzenli egzersiz yapılmalı
Dar kıyafetlerden uzak durulmalı
Uzun süre çömelmemeli, çömelerek iş yapılmamalı (yer silmek, çapa yapmak vs.)
Ağır kaldırmamalı
Baharatlı gıdalardan uzak durulmalı
İlaç Tedavisi:
Damar büzücü ilaçlar
Makat bölgesine etkili kremler, pomadlar ve fitiller
Cerrahi Tedavi:
1- Skleroterapi
Makatta genişlemiş olan damarların içine uygulanan büzüştürücü ve damar duvarlarının birbirine yapışmasını sağlayan ilaç tedavisidir. İşlem 3-5 dakika sürer, hasta aynı gün yaşamına devam edebilir. İşlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.
2- İnfrared Koagülasyon
Halk bu işlemi lazerle tedavi olarak bilir. Aslında lazer olarak bilinen durum, aslında kızıl ötesi ışın ile damarların yakılması işlemidir. İşlem ortalama 3-5 dakikadır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir.
3- Bant Ligasyon Yöntemi
Hemoroidin köküne lastik bant uygulanması ve sıkışan damarın kuruyup düşmesi mantığına dayanır. Hasta aynı gün yaşamına dönebilir.
4-Longo Yöntemi Nedir?
Longo Yöntemi; evre 3-4 hemoroidlerin tedavisinde kullandığımız ve makat damarlarını iç kısımdan kesip, dışarı çıkan dokuları tekrar içeri asan bir zımbalama mekanizması olan cerrahi tekniktir. Bu yöntemin uygun olup olmadığına karar vermek için hemoroidal durumun muayene ile değerlendirilmesi gerekir.
5- Cerrahi Hemoroidektomi (Ferguson Tekniği)
Cerrahi yöntemle yani bistüri ile damarların kesilerek çıkarılması ve dikiş atılarak kalan dokunun bütünlüğünün sağlanmasının sağlandığı cerrahilerdir. Halen tüm dünyada sık kullanılan bir yöntem olup, dikişli olması diğer yöntemlere göre daha ağrılı bir iyileşme sürecine neden olabilmektedir.
6- Ultrasonik Hemoroidektomi
Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak damarların yakılarak çıkarılması sağlanır. Operasyon kansız bir cerrahidir. Ultrasonik dalgalar kullanıldığı için doku hasarı koter benzeri cihazlara göre çok daha azdır ve ağrı çok daha az olmaktadır. Dikiş olmaması ve işlemin kısa sürmesi büyük avantajdır. Tarafımızca sık kullanılan bir yöntemdir.
7- Lazer Hemoroidolizis
Lazer çok şiddetli, tek renk ışık demetidir. Uygun hemoroid hastalarında lazer hemoroidolizis yöntemi ağrısız, kanamasız ve çabuk uygulanabilen güvenli bir tedavi yöntemdir. Tarafımızca da başarıyla kullanılan bir yöntemdir.
Hangi Hemoroide Hangi Cerrahi?
Hastanın genel durumu, tedaviden beklentileri, hastalığın evresi ve muayene bulguları sonucunda her hasta için önereceğimiz yöntem aynı olmayabilir. Yukarıda tarif edilen bütün yöntemler uygun hastalarda tarafımızca kullanılmaktadır. Hasta ameliyat öncesi muayene edilerek o hasta için en uygun yöntem belirlenir. Yöntemin avantaj ve dezavantajları hastaya ayrıntılı olarak anlatılır. Böylece hasta bütün tedavi süreci hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmuş olacaktır.
Unutulmamalıdır ki, makattan kanama önemli bir bulgudur. Mutlaka ayırıcı tanının yapılması gerekir. Anal fissür, perianal fistül, perianal apse, makat bölgesi kanserleri ile hemoroidin tedavi öncesi karışmaması sağlanmalıdır.
Katıldığım TV Programları
Sık Sorulan Sorular
Hemoroidin Kesin Tedavisi Var mı?
Hemoroid tedavisi konusunda farklı yöntemler vardır. Bu konuda mutlaka uzman doktorlardan yardım alınmalı ve bilinçsiz bir şekilde işlem yapılmamalıdır.
Hemoroid Tedavisini Hangi Bölüm Yapar?
Hemoroid belirtileri ortaya çıktığı zaman gerekli tedaviler genel cerrahi bölümü tarafından yapılır.
Basur Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Makat bölgesinde kanama, kaşıntı veya ağrı şikâyetleri olduğunda basur olma ihtimali yüksektir. Kesin tanı muayenenize göre belirlenir.
Basur Memesi Ne Kadar Sürede Geçer?
Eğer hemoroid 1. ve 2. evre ise o zaman basur memeleri kendiliğinden yok olabilir. Ancak 3. ve 4. evreler için cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Basurda Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Dışkılamada zorluk yaşanması, kan gelmesi ve acı hissedilmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Kadınlarda Basur Neden Olur?
Kadınlarda görülen basurun temel nedenlerinden biri gebelik döneminde makat bölgesinde yaşanan baskıdır.
Kadınlarda Basura Ne İyi Gelir?
Kadınlarda basura iyi gelen uygulamalar şunlardır;
- Stresten uzaklaşmak
- Egzersiz
- Bol su ve lifli gıda tüketmek
- Sıvı gıdalar tüketmek
Dış Basur Memesi Nasıl İner?
Dış hemoroid sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) veya bazı kremler vasıtası ile azalabilir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir?
Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Dış Hemoroid Patlarsa Ne Olur?
İç hemoroid veya dış hemoroid patlarsa az ya da çok kanamaya neden olabilir.
Basur Memesi Patlar mı?
Basur memesi yüksek basınca maruz kaldığında patlayabilir.
Basur Memesi Kaşıntı Yapar mı?
Özellikle dış basur memeleri kaşıntı yapabilir.