Bir diğer adı dispepsi olmakla beraber insanların yemek yemeleri sırasında gelişen bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra, enfeksiyonlar veya kullanılan birtakım ilaçlara bağlı olarak gelişmesi de söz konusudur.
Birçok kişinin aklında hazımsızlık nedir sorusu bulunuyor. Karnın üst bölgesindeki ağrı ve şişkinlik hissi olarak tanımlanabilir. Her ne kadar bazı kişiler hazımsızlığı önemsemese de ciddi sonuçlara rastlanabilir.
Hazımsızlık Nedir?
Hazımsızlık nedir; Google’da en çok araştırılan cümlelerin başında gelir. Çünkü, her yaştan insanın yaşamış olduğu bir sıkıntıdır. Bilhassa her dört insandan birisinin mide hazımsızlığı yaşadığı bilinir. Midede şişkinlik başta olmak üzere birden çok belirti ile kendisini gösteren bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak adına yapılması gerekenler vardır. Her şeyden önce, kişinin beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir.
Hazımsızlık nedir sorusuna sindirimin rahatsızlık duyularak yapılması cevabı verilebilir. Kendi başına bir hastalık olmadığını söylemek gerekir. Bazı insanlar; yemek yedikten sonra ciddi bir karın ağrısı yaşarlar. Ayrıca, dolgunluk hissine de rastlanır. Bu sorun ile her gün karşılaşanlar olduğu gibi nadiren karşılaşanlara da rastlanır.
Hazımsızlık; ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü, bu rahatsızlığın altında yatan farklı bir sindirim problemi olabilir. Geçmeyen hazımsızlık problemiyle karşılaşan kişiler; vakit kaybetmeden doktora görünmelidirler. Durumun ciddi olmadığı hallerde yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla sorundan kurtulmak mümkün hale gelir.
Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?
Karın ağrısı ve doygunluk hissi ile karşılaşan kişiler; bu durumun hazımsızlık belirtileri arasında olup olmadığını merak ederler. Hazımsızlık belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Her şeyden önce, kişinin yemek sırasında erken doygunluk hissi yaşaması söz konusudur. Bir başka deyişle, yemek yemeye başlayan biri çok az yediği halde kendisini bir anda doymuş hisseder. Bu yüzden, yemek yemeyi bırakmak zorunda kalır. Bunun yanı sıra, yemeğin ardından yaşanan tokluk hissi; normalden daha uzun sürdüğü takdirde hazımsızlık vakasından söz etmek mümkündür.
- Üst karın bölgesinde rahatsızlık, yanma ve şişkinlik de hazımsızlık belirtileri arasında yer alır. Göğüs kemiğinin altı ila göbek arasındaki bölgede ciddi bir yoğunluk hisseden kişilerin hazımsızlık sorunu çektiklerini söylemek mümkündür. Hasta; karın bölgesindeki yoğun gaz birikiminden rahatsız olur.
- Mide bulantısı ve kusma hissi de hazımsızlık belirtileri arasında bulunur.
- Bazı insanlar; yaşadıkları hazımsızlıktan dolayı gerçekten de kusarlar. Bunun yanı sıra, geğirme de hazımsızlık belirtisi olarak gösterilebilir.
- Birçok kişi; hazımsızlık ila mide ekşimesini karıştırır. Ancak, iki durum arasında farklar vardır. Mide ekşimesi; yemek sırasında veya sonrasında göğüs merkezinde veya boyunda oluşabilen bir ağrı ve yanma hissi olarak adlandırılabilir.
- Şiddetli hazımsızlığın söz konusu olduğu durumlarda hasta kilo kaybedebilir. Ciddi bir iştahsızlık söz konusu olur. Kanlı istifra, siyah dışkı, yutma ve yutkunma sorunları, anemi belirtisi olarak da gösterilebilecek yorgunluk gibi belirtilere de rastlanabilir. Bu gibi durumlarda, hastanın vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekir.
Hazımsızlık Neden Olur?
Hazımsızlık belirtileri kadar merak edilen bir diğer detay ise hazımsızlık neden olur konusudur. Bu sorun; farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bilhassa tüketilen yiyecek ve içecekler ya da ilaçlar hazımsızlık sorununa sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra, aşağıdaki etkenler de dolaylı olarak veya doğrudan hazımsızlığa yol açabilir.
- Aşırı veya hızlı yemek
- Yağlı yiyecekler tüketmek
- Alkol, kafeinli içecek veya şekerleme türü ürünlerin tüketilmesi
- Sigara kullanmak
- Anksiyete gibi psikolojik sebeplerden dolayı gerekli hale gelen antibiyotik, ağrı kesici ve demir takviyelerinin kullanılması
Yukarıdakiler; hazımsızlığın en bilinen nedenleridir. Buna ek olarak;
- Çölyak hastalığı
- Bağırsaklarda kan dolaşımının azalması
- Bağırsak tıkanması
- Mide kanseri
- Kabızlık
- Mide iltihabı
Bu durumlar da hazımsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Ancak, daha nadir rastlanan sebepler arasında olduklarını söylemek gerekir.
Hazımsızlık; insanların yaşam kalitesini düşürür. Fakat, ciddi bir komplikasyona sebep olması söz konusu değildir. İnsanlar; bilhassa yemek sırasında kendilerini kötü hissederler. Tam olarak doymadan sofradan kalkmak zorunda kalırlar. Ayrıca, yaşadıkları rahatsızlık hissinden dolayı iş veya okul hayatlarında başarısız olurlar. Bunun yanı sıra, hazımsızlığın altında yatan farklı bir durum da olabilir. Herhangi bir tıbbi durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkan hazımsızlık vakalarında farklı komplikasyonlara da rastlanabilir.
Hazımsızlık Nasıl Geçer?
Hazımsızlık nasıl geçer sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü, her şeyden önce, bu sorunun altında yatan etkenler belirlenmelidir. Hazımsızlığın sebepleri dikkate alınarak farklı tedavi yollarına başvurulabilir. Yine de hastanın hayatında birtakım değişiklikler yapması şarttır. Sağlıklı bir hayat tarzı; hazımsızlık sorununun da ortadan kalkmasına sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra, hazımsızlığın altında yatan nedenler belirlendiği takdirde doktorun hastaya belirli tedaviler uygulamasına rastlanır. Hazımsızlık nasıl geçer diye merak edenler aşağıdaki tavsiyeleri ciddiye alabilirler.
- Lokmaların iyice çiğnenmesi şarttır.
- Kişinin hızlı yemek yemekten kaçınması gerekir.
- Yiyeceklerin özellikleri dikkate alınmalıdır. Bir başka deyişle, bazı yiyeceklerin daha az tüketilmesi gerekli olabilir.
- Başta kahve olmak üzere kafein içeren içecekler sınırlı bir şekilde tüketilmelidir.
- Yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
- Asitli içeceklerin yanı sıra alkol tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
Hazımsızlık yaşayan insanların birçoğu farkında olmadan hızlı yemek yer. Bu noktada, hızlı yemek yemenin bir sonucu olarak şişkinlik ortaya çıkar. Ayrıca, sigara içmeyi bırakanların da hazımsızlık sorunundan kurtulmalarına rastlanır. Sonuç olarak, fonksiyonel hazımsızlık yaşayanların hayatlarında birtakım değişiklikler yapmaları şarttır.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]