Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi; anestezi gerekmeksizin, ameliyathane, anestezi tetkikleri gibi işlemlerle uğraşmadan, 15 dakika içinde günlük hayatınıza döndüğünüz bir tedavi yöntemidir.
Tedavinizi gerçekleştirirken tek kullanımlık cihazlar kullanmaktayız. Böylece tedaviniz size özel ve zaman kaybı olmaksızın gerçekleştirilmektedir. Hastanede yatış, işinizden alıkoyacak ağrı, pansuman ya da günlük hayatınınızı idame etmenize engel bir durum oluşmamaktadır. 15 dakika sonra hayatınıza devam edebilmenin konforunu yaşarsınız.
Kıl dönmesi insanlara ciddi rahatsızlık verdiği gibi aynı zamanda günlük yaşamı da direk olarak etkiler. Bu konuda ameliyat çözüm yöntemlerindendir. Ancak lokal anestezi ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi uygulanabilir.
İşlem sonrası aynı gün işe gidebilir, spor yapabilir, sınavınıza ya da dersinize devam edebilirsiniz.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?
Kılların cilt altında ilerleyerek, iltihabi süreç başlatması sonucu oluşan bir durumdur.Kıl dönmesi olan kıl olan her bölgede oluşabilecek bir hastalık olsada en sık görüldüğü yer kuyruk sokumudur.
Kaykılarak oturmak oluşum ihtimalini arttırmaktadır.
Belirtilerin ortaya çıkması genellikle zaman aldığından tanı konulduğunda çoğu zaman ilerlemiş süreçteki kıl dönmesi ile karşılaşılır. Tanıdaki en önemli belirti kuyruk sokumundaki toplu iğne başı büyüklüğündeki deliklerdir.
A: Kuyruk sokumunda 2 adet kıl dönmesi deliği görülmekte
B: Kıl dönmesi alanının üstü açılarak içi boşaltılabilir
C: Kıl dönmesi alanının tümü çıkarılabilir
Online Randevu/Bilgi Al
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşır?
Kıl dönmesi için deri altında bir kist olması, bunun deri artıkları ile dolması ve dışarı atılamadığı için
şişip iltihaplanma olması gerekir. Her ne kadar kalça bölgesinde sıkça görülse de vücudun farklı
yönlerinde de görülebilir. Bunun belirtileri arasında,
1. Akıntı,
2. Ağrı,
3. Şişlik,
4. Yanma hissi,
5. Kaşıntı görülmektedir.
Ancak tedavinin uygulanabilmesi için bunlar yeterli değildir ve ayrıntılı bir tanı gerekir. Muayene
esnasında MR, ultrason ya da röntgen gibi görüntüleme gerekmese de bazı durumlarda kullanılabilir.
Genellikle muayene ile tanı konulabilir.
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
- Toplu iğne başı şeklinde delik veya delikler
- Ağrı
- Şişlik
- Akıntı
- Kaşıntı
Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl dönmesi; genellikle erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Kalça bölgesi ve kuyruk sokumunda görülür. Vücuttaki batık tüylerin deri altında toplanması ve büyümesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Kıl dönmesi; farklı nedenlerden dolayı oluşur. Her şeyden önce, deri üzerine uygulanan basıncın bu soruna sebebiyet verdiği söylenebilir. Bunun yanı sıra, sürtünme ve kişinin hijyenine dikkat etmemesi de kıl dönmesini ortaya çıkarabilir. İnsan vücudundaki tüyler; kıl dönmesine sebep olur. Kaykılarak oturmak günümüzde en önemli nedenlerden biridir. Gerek bilgisayar başında geçirilen zamandaki artış, gerekse online eğitim süreçleri kaykılarak oturma alışkanlığını arttırmıştır.
Kıl Dönmesinin Ameliyatsız Tedavisi Var mı?
Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi edebilmek mümkündür. Burada teknik, tecrübe ve malzeme kalitesi önemlidir.
***Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisindeki teknik, cihaz ve ekibin tecrübesi tekrarlama ihtimalini belirler..***
Kıl Dönmesi İçin En Uygun Tedavi Hangisidir?
Kıl dönmesi tedavisi hem ameliyatlı hem de ameliyatsız şekilde çözülebilmektedir. Eğer ameliyat
kararı alınmışsa dikkat bir şekilde yapılması gerekir. Cerrahi operasyon, özellikle bunun tekrarladığı
hastalara tavsiye edilmektedir. Ayrıca normal tedavi yöntemleri çözüm vermiyorsa da cerrahi
uygulamalar kullanılabilir.
Ameliyat sırasında temel olarak defektin çıkartılması yapılmaktadır. Operasyon açık ya da kapalı
şekilde yapılabilmektedir. Açıksa 8 ile 10 hafta, kapalı ise 3 ile 4 hafta iyileşme süreci vardır. Kişiler
hemen günlük işlerine 2 ile 10 hafta arasında geri dönebilmektedir.
Bu süreç esnasında hastalara reçete edilen bir takım ilaçlar da vardır. Bunların da doğru bir şekilde
kullanılması gerekir.
Kıl dönmesi için standart bir tedavi yöntemi olmayıp, en uygun tedavi seçeneği muayene sonrası belirlenir.
Kıl Dönmesi Ameliyat Yöntemleri
1-) Kristalize Fenol Uygulaması
Kristalize fenol kullanılarak kimyasal koterizasyon prensibine dayanan bir işlemdir. Erken dönem kıl dönmesi hastalarında kullanılabilir. Dikiş yoktur. Pansuman gerektirmez. Aynı gün işe dönülebilir. Sadece o bölge uyuşturularak yapılır. Bu işlemi 2-3 kez tekrarlamak gerekebilir. İşlem 5 dakika sürmektedir.
2-)Mikrosinüsektomi
Erken dönem kıl dönmelerinde kullanılabilen bir yöntemdir. Dikiş yoktur, ya da 1-2 dikiş olabilir. Aynı gün işe dönülebilir. Pansuman gerekmez. Sadece ameliyat bölgesi lokal olarak uyuşturularak yapılır. Kıl köklerini içeren sinüsün mümkün olduğunca küçük çıkarılması prensibine dayanır.İşlem 5-10 dakika sürmektedir.
3-)Mikrosinüsektomi + Kristalize Fenol Uygulaması
Mikrosinüsektomi işlemi sonrası kalmış olabilecek kıl köklerine yönelik fenol uygulama işlemini içerir. Sadece ameliyat bölgesi lokal olarak uyuşturularak yapılabilir. İşlem 10-15 dakika sürer. Hastanede yatış gerekmez. Pansuman gerekmez. Bazen 1-2 dikiş kullanılabilir. Aynı gün işe dönüş mümkündür.
4-)Primer Eksizyon ve Açık Bırakma
İyileşme sürecinin uzunluğu nedeni ile tarafımızca tercih edilmeyen bir yöntemdir. Kıl dönmesi alanının genişçe çıkarılması ve o alanın zamanla kendi kendine iyileşmesi prensibine dayanır. İyileşme süreci ortalama 3 aydır. Pansuman gerektirir. Lokal, spinal ya da genel anestezi ile yapılabilir.
5-)Primer Eksizyon + Kapama & Karydakis Operasyonu
Mikrosinüsektomi ya da kristalize fenol uygulaması için uygun olmayan hastalarda kıl dönmesi alanının genişçe çıkarılması ve o alanın dikilerek kapatılması prensibine dayanır. Karydakis prosedüründe dikiş hattı orta hattın sağına ya da soluna kaydırılır.
Lokal anestezi, spinal anestezi ya da genel anestezi le yapılabilir.
Sadece 2 gün pansuman gerektirir. İşlem ortalama 20-25 dakika sürer. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Dikiş bulunur ve dikiş hattının 15 gün zorlanmaması iyileşme açısından önemlidir. Sadece 2 gün pansuman yapılır.
6-)Limberg Flep Onarımı
Kıl dönmesi alanının çıkarılarak o alanın kalçadan çevrilen doku ile kapatılması prensibine dayanır.
Her türlü zorluktaki ve tekrarlayan kıl dönmesi vakalarında rahatlıkla kullanılabilir.
Ekibimiz 5-6 kez tekrarlamış kıl dönmesi vakalarında dahi başarılı sonuçlar elde etmektedir.
İşlem spinal ya da genel anestezi ile yapılabilir. 1 gece hastanede kalış gerektirir. Sadece 2 gün pansuman yapılır. 15 gün dikiş hattının gerilmemesi büyük önem arz eder. 15. Gün dikişler alınır.
Unutulmamalıdır ki, teknik, tecrübe ve malzeme kalitesi tedavinizdeki en önemli etkenlerdir.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]
Kıl Dönmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?
Kıl dönmesinin tedavisinde birçok yöntem vardır. Hangi hastada hangi yöntemin uygun olduğunu belirlemek için muayenenizin yapılıp, hastalığınızın derecesi değerlendirilmelidir.
Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi Temizliği Nasıl Olur?
Kuyruk sokumunda kıl dönmesi oluştuysa, bu durumda temizlikten çok tedavi gerekir.
Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lazerle kıl dönmesi işlemlerinde yaklaşık 10 dakikalık bir işlem ile kıl dönmesi deliğinden sokulan 2-3 mm çapında bir lazer çubuğu ile ilgili bölgeye lazer uygulanır. Hasta aynı gün normal hayatına dönebilir.
Kıl Dönmesi Tedavisinde Hangi Yöntem Daha İyi?
Kıl dönmesi tedavisi tedavisindeki bütün yöntemlerin avantaj ve dezavantajları olabilir. Bu nedenle muayene bulgularınıza göre olası tedavi seçeneklerini doktorunuz size anlatacaktır. En uygun tedavi yöntemini doktorunuz ile birlikte belirleyebilirsiniz.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Geçer mi?
Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu yöntemlerin sizin için uygun olup olmadığı hastalığınızın muayene bulgularına göre belirlenir.
Kıl Dönmesi Kendiliğinden Geçer mi?
Kıl dönmesi kendiliğinden geçmez. Bu sebeple ciddi seviyelere gelmeden mutlaka müdahale edilmesi gerekir.
Kıl Dönmesinde Lazer Etkili mi?
Kıl dönmesinde kullanılan lazer uygun hastaların tedavisinde etkilidir. Her hasta için uygulanabilecek bir yöntem değildir.
Kıl Dönmesi İlaçla Tedavi Edebilir mi?
Kıl dönmesinin sadece ilaçla tedavisi yoktur. Ancak iltihaplı bir süreçte olan kıl dönmelerinde, iltihabı geriletmek için ilaç tedavisi önerilebilir. Bu tedaviler kıl dönmesini yok etmez.
Tekrarlayan Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi tedavi edilmiş olsa bile özellikle kaykılarak oturmak ve o bölgenin kıl temizliğine dikkat etmemek nedeniyle tekrarlayabilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Nasıl Geçer?
Kıl dönmesi genellikle ameliyatsız yöntem ile tedavi edilmektedir. Eğer kişilerin fazla şikayeti yoksa ya
da başlangıç halindeyse verimli sonuçlar verebilmektedir. Buna özel olarak ağrı kesiciler ve antibiyotik
ilaçlar ile yapılabilmektedir.
Lakin iltihaplı kıl dönmesinde kıllar içinde bulunduğu için müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi yöntemleri uygun hastalarda uygulanır. Kişi aynı gün normal hayatına geri döner.
Kıl Dönmesi Kendi Kendine Geçer Mi?
Kıl dönmesi gibi ciddi bir sorun ile karşı karşıya kalan insanların aklında kıl dönmesi kendi kendine geçer mi sorusu mevcuttur. Kıl dönmesi; sivilceyi andıran görünümü ile dikkat çeker. Hastalar; sivilce görünümüne aldanarak apseyi patlatmayı deneyebilirler. Fakat, söz konusu apsenin patlatılması halinde ortaya çok daha ciddi sorunlar çıkabilir. Çünkü, kıl dönmesi kistinin içerisinde irine ek olarak başta saç olmak üzere birtakım döküntüler yer alır. Bu yüzden, apsenin sıkılması halinde kıl dönmesi vakasında herhangi bir değişiklik olmaz. Buna ek olarak, hastanın yarayı patlatması; farklı enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Ayrıca, bölgede yara izi kalabilir. Bu yüzden, kıl dönmesi için vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Kıl Dönmesi Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Kıl dönmesi; bilhassa kuyruk sokumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu bölgede döküntüler birikir. Söz konusu döküntüler; cilt altına çok daha rahat bir şekilde girer. Hatta, burada yuva yapmalarına rastlanır. Kıl dönmesi; kuyruk sokumu bölgesinin yanı sıra göbek deliğinde de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Buna ek olarak, koltuk altı ve bilhassa berberlerin parmak araları gibi bölgelerde de görülmesine rastlanır.
Kıl Dönmesi Başlangıcı Nasıl Olur?
Kıl dönmesi; enfeksiyon oluşmadığı takdirde belirti vermeyebilir. Bunun yanı sıra, anüs bölgesinde birkaç tane sinüse rastlanır. Ayrıca, akıntı ve kötü koku da bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Sinüs ağzının kapandığı hallerde ciddi ağrılı apseler meydana gelir. Hasta; derisinin kızarması ve ateş gibi sorunlarla da karşılaşır.
Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kıl dönmesi; en kısa sürede tedavi edilmesi şart olan bir hastalıktır. Tedavisi uzun süre yapılmayan kıl dönmesi vakalarında kıl dönmesi ilerleyecektir ve tedavi zorlaşacaktır.
Kıl dönmesi muayene bulgularına göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedavi seçeneğine göre günlük hayata dönüş 1 saat ile 3 hafta arasında değişebilir.
Kıl Dönmesi İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim?
Kıl dönmesi tedavisi için doğru bölüme gidilmelidir. Sıradan bir sivilce olmayan bu sorun için bilhassa genel cerrahi doktoruna gidilmelidir. Çünkü, kıl dönmesi tedavisi; cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Tedavide klasik cerrahi yöntemler dışında ameliyatsız birçok yöntemde mevcuttur. Başarı oranını arttıran faktörler hastalığın evresi, doktorunuzun bu konudaki tecrübesi ve sonrasında o bölgenin hijyenine verdiğiniz önemdir.
Kuyruk Sokumundaki Kıl Dönmesi Ne İyi Gelir?
Kıl dönmesi belirtileri ortaya çıktığı zaman mutlaka muayene olmanız gerekir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar kolay olacaktır.
Kıl Dönmesi Olmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?
Kıl dönmesi olmaması için iç çamaşırları her gün değiştirilmeli, bol kıyafetler kullanılmalı ve kuyruk sokumu her zaman temiz olmalıdır. Kaykılarak oturma alışkanlığından mutlaka vazgeçilmelidir.
Kıl Dönmesine Antibiyotik İyi Gelir mi?
Kıl dönmesi ameliyatı için başvurduğunuzda bölgedeki enfeksiyon nedeniyle antibiyotik tedavileri gerekebilir. Bu tedaviler enfeksiyonu geriletmek içindir. Antibiyotik tedavisi kıl dönmesini tedavi etmez.
Kıl Dönmesi İltihap Olunca Ne Yapmalı?
Kıl dönmesi iltihap yaptığı zaman öncelikle iltihap boşaltılmalı ve ilgili dokunun iyileşmesi beklenmelidir. Bu süre genellikle 2-4 haftadır. Bu süreden sonra gerekli müdahaleler yapılabilir.
Kıl Dönmesi Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kıl dönmesi tedavisi özellikle cerrahi gerektiren işlemlerde büyük bir dikkat istemektedir. Bu nedenle
operasyon, alanında uzman olan hekimler tarafından uygulanmalıdır. Böylece hastalar sorunlarına
daha iyi çözümler bulabilir. Ayrıca hastaların da şu gibi konulara özen göstermesi gerekir;
1. Pansuman düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
2. Doktor tarafından önerilen programa uygun davranılmalıdır.
3. İlaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.