Fıtık; her yaştan insanın karşılaşabileceği bir hastalıktır. Ağrı ve hareket güçlüğü ile kendisini gösterir. Tedavi edilmediği takdirde diğer organlara zarar verebilir. Hatta, organların çürüme riski dahi vardır.
Fıtık Nedir?
Fıtık; bağırsak başta olmak üzere iç organların bir bölümünün doğal ortamından dışarı çıkması ve deri altında şişlik meydana getirmesi olarak da tanımlanabilir. Karın, bel ve boyun fıtıkları olmak üzere farklı fıtık sorunlarına rastlanır. Bel ve boyun fıtıkları; omurlar arasındaki disklerin doğal yerlerini kaybetmesi olarak da tanımlanabilir. Genel cerrahi olarak ilgilendiğimiz fıtık türleri kasık fıtığı, göbek fıtığı ve ameliyat yeri fıtıklarıdır.
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Fıtık belirtileri; daha çok fıtığın hangi bölgede meydana geldiğine göre farklılık gösterir.
- Karın bölgesindeki fıtıklarda kasların fasya adını verdiğimiz tabakasının yırtılması söz konusudur. Bu yüzden, hem ağrıya hem de cilt altında şişliğe rastlanır.
- Şişlik; en sık fıtık belirtisi olarak kendisini gösterir
- Boyun ve bel fıtıkları; ağrı ve his kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bunun yanı sıra, fıtığın oluştuğu bölgede de yoğun ağrılara rastlanır.
- Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük hissedilmesi; boyun ve bel fıtığının belirtisi olarak kendisini gösterir.
Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
Çok sayıda fıtık çeşidi olsa da bilhassa karın, bel ve boyun fıtıklarına daha çok rastlanır.
- Karın fıtıkları; kendi içerisinde kasık, göbek ve ameliyat kesisi fıtığı olarak üçe ayrılır. Karın duvarındaki kasların fasya tabakalarının zayıflaması ya da yırtılması sonucu meydana gelir. Başta bağırsak olmak üzere bir organ veya doku; zayıf noktadan dışarı çıkarak fıtık oluşturur.
- Fıtık çeşitleri arasında yer alan bel fıtığı; omurga üzerindeki omurlar arasında gelişir. Omurlar arasında bulunan jel benzeri bağ dokusu; bilhassa yaşlılık dolayısıyla su kaybeder. Bu yüzden, işlevini yerine getiremez. Bu yüzden, doğal konumundan ayrılarak fıtık yaratır.
- Boyun fıtığı; bel fıtığı ile benzer nedenden dolayı ortaya çıkar. Omurlar arasındaki jel benzeri yapısıyla bilinen diskler üzerinde birtakım etmenlerden kaynaklı olarak zedelenme, yırtılma ve bozulma meydana gelir. Bu yüzden, disk omurların arasından çıkarak sinirlerin ve omuriliğin geçtiği kanala doğru bir kayma eğilimi gösterir.
Kasık Fıtığı Nedir?
Her şeyden önce, karın içi basıncın artması ile ortaya çıktığını söylemek gerekir. Kasık fıtığı; adından da tahmin edilebileceği üzere kasık bölgesinde ortaya çıkar. Ligamentum rotundumun geçtiği açıklığın karın duvarına kıyasla çok daha zayıf nitelikte olmasından mütevellit bu bölgede kasık fıtığına rastlanır. Bilhassa erkek çocuklarda karın içerisinde gelişimini tamamlayan testislerin aşağıya inerek olması gereken yerine gelmesi sonucu karında bulunan boşlukta kasık fıtığı meydana gelir.
Kasık Fıtığı Neden Olur?
Kasık fıtığı nedir diye düşünenlere bu rahatsızlığın karın içi basıncın artması ile ilgili olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekir. Kronik kabızlık sorunundan muzdarip olan kişilerin aşırı ıkınması, erkeklerde prostat büyümesi, ağır kaldırmak, idrar yaparken ıkınmak; kasık fıtığının nedenleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra, kişinin ailesinde kasık fıtığı vakasına rastlanması da farklı bir neden olarak kendisini gösterir. Aşırı kilolu kişiler için de kasık fıtığı riski vardır. Yeni doğan erkeklerde görülen kasık fıtığı; prematüre bebeklerde daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır.
Kasık Fıtığı Belirtileri
- Kasık bölgesindeki ve testislerdeki şişlik
- Kabızlık
- Karın şişkinliği, bulantı, kusma, iştahsızlık, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma, tuvaletini yaparken zorlanma
kasık fıtığı belirtileri arasında bulunur.
Kasık Fıtığı Tedavileri
İlaçla tedavisi yoktur. Kendi haline bırakıldığında herhangi bir değişme olmaz. Bu yüzden, cerrahi yönteme başvurulur. Bir başka deyişle, açık veya kapalı yöntem ile yapılan fıtık ameliyatları tercih edilir.
Online Randevu/Bilgi Al
Göbek Fıtığı Nedir?
Bilhassa bebeklerde görülür. Bağırsak veya yağ dokularının göbek deliğinin olduğu bölgeden geçmesi ve bu sırada dışarıya doğru bir çıkıntı oluşturması; göbek fıtığı nedir sorusuna verilecek en güzel cevaptır. Bebeklerde kendiliğinden kapanabilir, yetişkinlerde cerrahi müdahale tek tedavi seçeneğidir..
Göbek Fıtığı Neden Olur?
Kabızlık, aşırı ıkınma, prostat, ağır kaldırma, siroz hastalığı, gebelik döneminde yaşanan değişimler; göbek fıtığı nedenleri arasında yer alır.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Mide bulantısı, kusma, tuvalet sırasında zorlanma, göbek deliğinin olduğu bölgedeki şişlikler, şişliğe bağlı olarak ağrı, fıtık yüzünden hareket kabiliyetinin kısıtlanması, tuvaletini yaparken zorlanma; göbek fıtığı belirtileri arasında yer alır.
Göbek Fıtığı Tedavileri
Bebeklerde görülen göbek fıtığı; iki yaşa kadar kendiliğinden kapanabilir. Bilhassa çocuk doktorları; fıtığı karın içerisine geri itebilirler. Yetişkinlerde görülen göbek fıtığı vakalarında ağrının şiddetine bağlı olarak komplikasyonları önlemek adına ameliyata başvurulur. Hem açık hem de kapalı şekilde yapılabilen bu ameliyatın süresi oldukça kısadır.
Kesi Yeri Fıtığı Nedir?
Kesi yeri fıtığı nedir sorusuna geçmişte karın bölgesi çevresinden bir ameliyat geçiren kişilerin karşılaştığı bir sorundur. Ameliyat kesisinin hemen alt kısmında fıtık meydana gelebilir.
Kesi Yeri Fıtığı Belirtileri
Eski kesi yerinde meydana gelen şişlik ve ağrı; kesi yeri fıtığı belirtileri arasında yer alır. Söz konusu şişlik; kişinin ayakta durması, öksürmesi veya ıkınması şiddetlenir.
Kesi Yeri Fıtığı Tedavileri
İlaç tedavisi mümkün değildir. Kesi fıtığı ameliyatının yapılması şarttır. Açık veya kapalı tekniklerle gerçekleştirilen bu ameliyat başarılı sonuçları ile dikkat çeker. Ancak, fıtığın büyümesinden önce ameliyat yapılması şarttır.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]