Tüp Mide
Fast food ağırlıklı bir beslenme tarzına sahip olan, egzersiz yapmayan, genetik faktörlerin etkisinde kalan insanlar; fazla kilo sorunundan muzdarip olurlar. Diyet ve egzersiz ile verilemeyen kilolardan kurtulmak isteyen obezite hastaları için en etkili çözüm yöntemlerinden birisi ameliyattır.
Tüp mide ameliyatı; kişinin midesinin yüzde 80’lik kısmının çıkarılması olarak tanımlanabilir. Operasyonun ardından tıpkı bir muza benzeyen tüp şeklindeki midenin ortaya çıkması söz konusudur. İnsanlar; daha az yemek ile doyar hale gelirler. Tüp mide ameliyatı sırasında iştah hormonu (ghrelin) salgılayan mide kısmı çıkarıldığı için kişinin iştahı azalır.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı; midenin büyük bir kısmının ameliyat ile kesilerek çıkarılması ve kalan midenin çok daha küçük bir hacme sahip tüp halini almasını sağlayan ameliyattır.
Tüp mide ameliyatının amacı mide hacminin küçültülmesi, kişilerin daha çabuk doyarak kilo vermesinin sağlanmasıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Tüp mide ameliyatı için 18 yaş üzerinde olmak gerekir. Üst yaş sınırı olmayıp, hastanın kronik hastalıkları ve fiziksel performansına göre karar verilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur Mu?
Tüp mide ameliyatı sırasında karın kasları ve zarları ciddi bir zarar görmez. Bu yüzden, operasyon sonrasında ciddi bir ağrı ile karşılaşılmaz.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir?
Bir diğer adı sleeve gastrektomi olan tüp mide ameliyatının ardından dikişlerin 10 gün içerisinde iyileşeceğini söylemek gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Ne kadar Sürer?
Tüp Mide ameliyatı ortalama 1 saat civarı süren, ortalama 5 delikten kapalı olarak gerçekleştirilen bir ameliyattır.
Katıldığım TV Programları
Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olabilir?
Tüp mide ameliyatına uygunluğun belirlenmesi için vücut kitle indeksiniz hesaplanır.
Tüp Mide Ameliyatı için:
Vücut kitle indeksiniz 40 üzerinde olmalı ya da Vücut kitle indeksiniz 35 üzerinde ve beraberinde fazla kiloya bağlı hipertansiyon, diyabet ya da uyku apnesi gibi bir hastalık olmalıdır.
Bilgi Al
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Vücutta İz Kalır mı?
Tüp mide ameliyatı genellikle laparoskopik yapılır ve vücudunuzda 4 ya da 5 adet yaklaşık 1-2 cm boyutlu çizgi şeklinde iz kalacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Riski Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Tüp mide ameliyatında, midenin büyük kısmı kesilerek çıkarılır ve kalan mide duvarı özel zımbalarla tekrar birleştirilir. Zımba ile birleştirilen bu alanlardan mide içeriğinin karın içine sızmasına kaçak adı verilir. Ameliyat sırasında metilen mavisi içeren bir sıvı ile mide şişirilerek kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Bu testte bir kaçak saptanmasa bile ileriki günlerde kaçak riski vardır. Bu nedenle karın içine gerek kaçak kontrolü, gerekse kanama kontrolü açısından dren adı verilen özel hortumlar yerleştirilir. Bu drenler 3. Ya da 4. Gün bir problem yoksa çekilir.
Kaçak belirtileri genellikle yüksek ateş, karın ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve tansiyon düşüklüğüdür. Bu tür belirtiler varsa ve taburcu olduysanız, mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz ve Spor
Tüp mide ameliyatı sonrası doktorunuzun farklı bir önerisi yoksa, 7-10 gün içinde zorlayıcı olmayan egzersizlere başlanabilir. 1. Ay sonunda ise her türlü spor yapılmaya başlanabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sarkma Olur mu?
Tüp mide ameliyatı sonrası; verdiğiniz kilo miktarına, cilt elastikiyetinize ve yaşınıza bağlı olarak sarkmalar oluşabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Mide Tekrar Genişler Mi?
Tüp mide ameliyatı geçiren insanların en büyük korkularından birisi ameliyat sonrasında midelerinin yeniden genişlemesidir. Midenin eski halini almasına rastlanır. Operasyon geçirmesine rağmen eski beslenme alışkanlıklarını terk etmeyen insanların başına gelebilecek bir durumdur. Bu yüzden, tüp mide ameliyatı sonrasında diyetisyenin vermiş olduğu diyet listesine uygun olarak beslenilmelidir.
Tüp Mide Operasyonuyla Diyabet Biter Mi?
İnsanlar; fazla kilolarından dolayı farklı hastalıklara yakalanabilirler. Bilhassa diyabetin obezite ile yakından alakalı olduğu söylenebilir. Bu noktada, tüp mide ameliyatı geçiren kişiler; fazla kilolarından kurtularak eski sağlıklarına kavuşabilirler. Bilhassa Tip2 diyabetliler kilo kontrolü ile beraber hızlı bir iyileşme sürecine girerler.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alınır mı?
Tüp Mide Ameliyatı mide hacminizi küçülterek daha küçük porsiyonlarla doymanızı sağlar ve böylece kilo verirsiniz. İlk 2 yıl içinde düzenli ve dengeli bir beslenme düzeni ediniz ve hareketli yaşamaya alışırsanız sorun olmayacaktır. Eğer hayat alışkanlıklarınızı değiştirmez ve sağlıklı beslenme düzeni oturtamazsanız tekrar kilo almaya başlayabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Riskli midir?
Her türlü cerrahi işlem az ya da çok miktarda risk taşımaktadır. Tüp Mide Ameliyatı’ndaki en önemli risk kaçak riskidir. Bu risk; cerrahiyi tecrübeli bir cerrah, uygun ekipmanla yaptığı taktirde oldukça düşüktür.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Diyetisyen Desteği Gerekir mi?
Ameliyat sonrası doğru ve dengeli beslenmeyi öğrenmeniz için, bu konuda tecrübeli bir diyetisyenin takibinde doğru beslenmeyi öğrenmeniz oldukça önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Beslenme
Tüp mide ameliyatı ile ilgili olarak merak edilen hususlardan birisi de beslenme! Her şeyden önce, uzman bir diyetisyen yardım alınmalıdırÖzel bir beslenme listesi hazırlanması şarttır. İnsanlar; ameliyatın hemen ertesinde ilk olarak sıvı gıdalarla beslenmeye başlarlar. Hastaya başta B12 olmak üzere vitaminler ve protein verilir. Bunun yanı sıra, yağlı olmayan ve kalorisi düşük olan sıvı gıdalar tercih edilmelidir.
Hasta; operasyon sonrasındaki ilk hafta tamamen tane bulundurmayan sıvı gıdalar ile beslenmelidir. İkinci haftanın ardından püre haline getirilmiş gıdalar tüketilmeye başlanabilir. Tüp mide ameliyatı geçiren kişinin kilosu ve operasyon öncesi beslenme alışkanlığı dikkate alınmalıdır. Protein takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Bir sonraki aşamada, yavaş yavaş katı gıdalara geçilebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Yatmak Gerekir?
Tüp Mide Ameliyatı sonrası ortalama 3-4 günlük yatış yeterli olmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları Nelerdir?
İnsanlar; Google’da tüp mide ameliyatı fiyatı ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. SGK; bazı şartlar sağlandığı takdirde tüp mide ameliyatının ücretinin bir kısmını karşılar. Kişinin beden kitle indeksinin 40 ve üzeri olması ve aynı zamanda kilosunun hayatını tehdit etmesi gerekir. Tüp mide ameliyatı fiyatı; cerrahın tecrübesine, kullanılan malzeme kalitesine ve hastanenin şartlarına göre farklılık gösterir.